Kongen slo på kongerikets største flatskjerm

Kongen var imponert over tekno-skjermen i operasjonssentralen til Forsvarets hovedkvarter utenfor Bodø. Men han tvilte på om den gigantiske overvåkingsskjermen ville fått plass på Slottet.

Video Kong Haral

HELT KONGE: Her sitter kongen og får demonstrert det splitter nye utstyret som forsvaret har kjøpt inn til den nye operasjonssentralen langt inne i fjellet på Reitan utenfor Bodø (f.v. første rad: Generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, Kong Harald, forsvarssjef Harald Sunde og fylkesmann Hill-Marta Solberg).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Dette ser ut som det blir veldig flott, og som sjefen sa, så er det enestående i verden. Dette blir flott det, konstanterer kong Harald.

Innerst inne i fjellet Reitan utenfor Bodø sitter de som bestemmer over alle militære operasjoner som Norge deltar i, og i dag åpnet kongen deres nye og høyteknologiske operasjonssentral.

Kong Harald på Reitan i dag

FLATSKJERM PÅ SLOTTET? Journalistene lurte på om kongen kunne tenke seg en slik gigantisk flatskjerm på slottet.

Foto: Tom Melby / Avisa Nordland

I fjor ble Forsvarets hovedkvarter lagt hit og her har de høyteknologisk utstyr som blant annet overvåker nasjonens fiender, i luften og på sjøen. Det er også herfra de bestemmer over hvilke militære operasjoner de norske soldater skal delta i.

Kongestor flatskjerm

Alt er nytt, og på hovedveggen står en diger flatskjerm som måler 370 tommer, som er 8,8 meter bred, og 3,1 meter høy, med en oppløsning på 40 ganger full HD, opplyster montøren av anlegget i en e-post.

På denne skjermen kan operatørene på Reitan blant annet holde styr på det som skjer i Afghanistan og det som skjer i nordområdene.

Dette er nok en av Norges største flatskjermer, så stor at kongen tviler sterkt på at det er plass til et slikt format på slottet.

– Nei, det er det ikke, svarer kongen med en latter.

– Er det ønskelig å få en slik tv-skjerm?

– Nei, jeg tror ikke det, svarer kong Harald.

KOng harald

Generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold og hans majestet Kong Harald følger ivrig med når den nye teknologien til forsvarets operasjonssentral blir presentert.

Foto: Tom Melby / Avisa Nordland

Splitter nytt anlegg

Reitan

INNGANGEN TIL FORSVARETS HJERTE: Denne tunnelen fører inn i fjellet på Reitan, hvor forsvaret har sitt hovedkvarter.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Det er kun ett år siden kongen var her sist gang, da åpnet han Reitan som det nye hovedkvarteret til forsvaret. I forkant hadde det vært en langvarig politisk drakamp, etter at Stortinget i 2008 vedtok at Forsvarets operative hovedkvarter skulle flyttes fra Stavanger og nordover. Og i dag kunne forsvaret stolt vise fram den nyeste delen av anlegget.

– Det er særdeles viktig at vår øverste krigsherre er med på å åpne noe så viktig som hjertet i hovedkvarteret, sier generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold.

Men Brovoll understreker at det ikke bare er de teknologiske nyvinningene de er stolte av å vise fram.

– Det viktigste er menneskene som jobber her som også er høykompetente, og i stand til å gjøre det som er våre oppgaver - Å forstå det som skjer i våre nærområder, dernest å planlegge alt av militære operasjoner, hjemme og ute, avslutter Brovoll.