NRK Meny
Normal

Kongen på havbunnen

Mindre torskekvote tvang fisker Harald S Jensen fra Bodø til å tenke nytt. Nå tjener han penger på å fiske kongesnegler.

Kongesnegl

GOD PÅ BUNN - I KORA: De fleste har vel sett sneglehuset, men ikke huseieren. Nå eksporteres den sky skapningen til Korea, hvor den er delikatesse.

Foto: Kari Skeie / NRK

Like utenfor Bodø har fisker Harald S. Jensen funnet en ny inntektskilde. Siden i fjor høst har han fiska kongesnegler.

NETT-TV: Fisker opp sneglesnadder

- Det er et enkelt fiske. Teinene settes nært land, og jeg bruker ikke lang tid på å komme meg fra havna og ut til der hvor kongesneglene holder til.

Jensen eier båten "Havgrim". Han er den eneste i Nordland som tjener penger på å fiske kongesnegler. Ideen fikk han da han deltok i et prøveprosjekt på fangst av kongesnegle i regi av blant annet Høgskolen i Bodø for et par år siden.

Prosjektet er for lengst avslutta, men Jensen valgt å fortsette.

- Jeg får ikke fiske like mye torsk som før. Kvotene er blitt mindre og restriksjonene fra myndighetene blir ikke slappere med åra. Jeg måtte se meg om etter alternativer.

Nå fisker Jensen kongesnegler ofte. Inne i hans første år som kongesneglefisker har den nye arten allerede blitt en betydelig inntektskilde.

- Det ser ut til at kongesneglen blir viktig for meg. Den kan utgjøre opp til en tredjedel av den samla inntekta mi.

Til Korea

Kongesneglene Jensen drar opp fra sjøen, eksporteres til Korea. I lokalene til den tidligere rekefabrikken på Skjervøy i Troms har koreaneren Hyen Yoo og selskapet hans, Nordic Intermaritim AS, tatt imot norske kongesnegler siden 2006.

- Markedet for kongesnegler er enormt, sier Yoo. Jeg får henvendelser også fra Frankrike og Japan, men har ikke nok råstoff til å kunne levere mer.

I dag er det kun tre båter som leverer kongesnegler til Nordic Intermaritim AS, men Yoo ønsker seg flere.

- Jeg skulle helst hatt 20-30 båter som leverte kongesnegler. Fabrikken har kapasitet til å mangedoble produksjonen, og markedet er nesten umettelig.

Kolleger

På "Havgrim" er de siste teinene på veg opp av sjøen. Dagens fangst er på rundt 400 kilo, noe Jensen mener er labert.

Nå håper han på gode fangster og at flere gjør som han.

- Det hadde vært fint om flere begynte. Da kunne vi fått et lite miljø. En stor fordel er at det er kort veg til områdene der kongesneglene befinner seg. Dermed vises det nesten ikke på tanken at jeg har vært ute, sier Jensen fornøyd.

Les mer om kongesnegle her. (ekstern lenke)