Hopp til innhold

Kongen kommer til romjubileum

Kong Harald vil delta på feiringen av «Norge 50 år i verdensrommet» som finner sted 18.-19. august på Andøya Rakettskytefelt.

Kong Harald

2012 er det femti år siden Norge ble en romnasjon. I den forbindelse kommer kong Harald til Andøya for å overvære jubileet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Andøya rakettskytefelt feirer i 2012 sitt 50-årsjubileum. Siden den første raketten ble skutt opp i 1962, har over 1000 raketter blitt sendt til værs fra den lille øya øverst i Vesterålen.

Det hele startet med oppskytingen av den første forskningsraketten, Ferdinand 1, fra Andøya Rakettskytefelt 18. august 1962. Siden den gang har norsk romvirksomhet vokst seg stor og landsdekkende.

Ferdinand 1, skutt opp 18. august 1962

Ferdinand 1, skutt opp 18. august 1962

Foto: Andøya Rakettskytefelt

– Samfunnsgevinsten er betydelig både for miljø, forskning, teknologiutvikling og arbeidsplasser, sier Arne Hjalmar Hansen, som er leder av Hovedkomiteen «Norge 50 år i verdensrommet».

Målet med markeringen er å feire Norges første 50 år som romnasjon.

– Men vel så viktig er det å vise veien videre, for i årene som kommer vil rommet bli en enda mer sentral del av norsk infrastruktur, næringsliv, forskning og utdanning, sier Hansen.

Christer Fuglesang kommer

Andøya rakettskytefelt

Andøya Rakettskytefelt ligger på Andøya helt nord i Vesterålen.

Foto: Kolbjørn Dahle, Andøya Rakettskytefelt AS

Astronauten Christer Fuglesang har allerede bekreftet at han deltar. Han skal blant annet skysse avgårde teddynauten, som 37 norske skoler konkurrerer om å få skutt opp i verdensrommet.

Verdens største rakett

SHEFEX II

Dette datagenererte bildet viser hvordan SHEFEX II-raketten vil komme til å se ut.

Foto: dlr.de

Til sommeren er det duket for flere banebrytende hendelser: Fullastet med det siste innen romfartsteknologi letter SHEFEX II fra Andøya Rakettskytefelt med kurs mot verdensrommet.

– Dette blir den største raketten som noen gang er skutt ut fra norsk jord, sier Kjell Bøen, sjef for rakett- og ballongavdelingen på Andøya.

En brasiliansk totrinnsrakett skal frakte den nesten syv tonn tunge farkosten opp mot 200 kilometer fra jordens overflate.

Deretter skal den returnere gjennom atmosfæren og lande utenfor Spitsbergen, 800 kilometer fra oppskytningspunktet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.