Kongen av Helgeland

Det ble skikkelig folkefest da kongeparet besøkte Petter Dass-museet på Alstahaug.

Kongebesøk på Helgeland

KONGEPARET PÅ HELGELAND: Det var trangt om plassen da kongeparet steg i land på Alstahaug.

Foto: Susanne Lysvold

- Dronningen virket kjempegrei, forteller Sigrid Ottesen Høberg (9) som var en av de fire heldige blomsterbarne som fikk ønske kongeparet velkommen til Helgeland. Og det var ikke fritt for at både hun, lillesøster Live (5) og ordfører Stig Sørras (H) sønner (Henrik (4) og Simen (6) var litt svett i håndflaten da de skulle treffe selveste kongen. Men det gikk bra.

- Dronningen sa noe, men jeg kan ikke huske hva det var, forteller Sigrid.

Og det var ikke bare blomsterbarna som var lettere nervøse før møtet med kongeparet.

- Det er et stort privilegium å være fylkesmann på en sådan dag. Jeg har vært litt nervøs under koordineringen av det omfattende programmet kongeparet skal igjennom, men sier som Hamsun som kalte fylket vårt "Eventyrlandet".

Kongeparet på Helgeland

Mange var møtt fram for å se kongeparet.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Folkefest

Etter å ha steget i land fra sjaluppen fikk kongen og dronningen kjøre karjol sammen med ordføreren og fylkesmann Ola Bjerkaas. Vel framme på gressplenen framfor museet var det blomsteroverrekkelser og velkomsthilsner. Deretter ønsket Bjerkaas velkommen før han overlot ordet til fylkesordfører Mariette Korsrud, som orienterte de kongelige og publikum om Nordland fylkes tusenårssted.

- Petter Dass-museet har blitt vår stolthet, både når det gjelder arkitektur og innhold, sa hun.

Dronning Sonja på Helgeland

KOSTE SEG: Dronnong Sonja.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- Klump i halsen

Kongeparet har ønsket seg en folkefest under besøket i Nordland, og det fikk de til gangs på Alstahaug. Det ble rene folkevandringen med flere hundre frammøtte, masse barn med flagg, bunader og påslåtte mobilkameraer som ble flittig brukt hver gang dronning Sonja vinket.

Kongeparet på Helgeland

Kommer ikke sjaluppen snart?

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- Det var litt andektig å se kongen og dronningen. Det kriblet litt i nasjonalfølelsen og man får litt klump i halsen. Fint at så mange har møtt opp, spesielt artig er det å se alle barna. Kongen og dronningen virket oppriktig glad for å være her, ingen tvil om at de trives på Helgeland, mener Britt Folgerø fra Sandnessjøen.

- Artig at de tar seg tid til besøke småkommunene også, synes venninnen Vigdis Storvik.

Stolt museums-sjef

Etter den offisielle velkomsten var det omvisning på Petter Dass-museet. Daglig leder Ivar Roger Hansen strålte som en sol da han tok imot kongeparet. Den opprinnelige planen var at dronning Sonja skulle være tilstede under den offisielle åpningen av museet i fjor, men slik gikk det ikke. Desto større var gleden da han i dag kunne ønske både dronningen og kongen velkommen.

Kulinarisk Helgelandsreise

Åshild Blyseth som driver Margrethes Cafe ved museet serverte 20-30 forskjellige småretter til kongeparet. Menyen har hun kalt "Fingermat fra Helgeland". Og det ble en kulinarisk reise fra Brønnøy i sør til Rødøy i nord. Blant de mer eksotiske innslagene var hjerte fra villsau og kamkake fra Hemnes, gravet reinhjerte og -tunge fra Bardalsmat i Leirfjord. Til maten fikk kongeparet servert vin fra Hildurs urterarium fra Tilrem i Brønnøy.

Kongeparet på Helgeland

I FIN FORM: Kong Harald.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Forhåpentligvis gode og mette fikk også kongeparet med seg musikalske smakebiter i Alstahaug kirke. Først fikk kongeparet overrakt en gave fra Nordland fylkeskommune, et treskrin fylt med musikk fra hele Nordland. Deretter spilte organist Bjørn Andor Drage mens sopran Lise Jaastad sang for gjestene.

Og like fort som Alstahaug-besøket begynte var det over. Kongeparet ble fulgt ned til kongeskipet av unger fra kulturskolen i Alstahaug og Leirfjord. Tirsdag venter Træna.

Program Træna

09.30: Kongeparet ankommer den kommunale flytebrygga

09.55. Guiding Petter Dass-kapellet

10.20: Tale ved ordfører Aina Willumsen (Ap)

10.30: Offisiell åpning av lekeplassen

10.40: Kulturelt innslag

11.15: Program på terrassen på Træna alders- og sykehjem

11.30: Kongeparet går til havna

12.00: Avskjed.

- Vi håper kongeparet får en eventyruke, sa fylkesmann Ola Bjerkaas i sin velkomstale til kongeparet.