Hopp til innhold

Kona: – Engasjementet hans kan umulig være bra for helsa

May-Britt Utnes Nordås har aldri sett mannen sin så engasjert som under EM-kampen mellom Tyskland og Italia.

Vefsning er engasjert under fotball-EM

– Bjørnar synes vanligvis at straffesparkkonkurranse er noe kjedelig greier, men han ville få med seg denne. Jeg turte etter hvert ikke å se på TV-en. Jeg måtte bare fokusere på å filme, for han ble jo helt gal, sier May-Britt Utnes Nordås fra Mosjøen. I videoen kan du se selv hvor engasjert det går an bli underveis i en straffesparkkonkurranse i EM.

May-Britt Utnes Nordås fra Mosjøen er ikke noe spesielt glad i fotball selv, men det er mannen Bjørnar. Da kvartfinalen endte opp i en dramatisk straffesparkkonkurranse, ble spenningen hjemme i stua til å ta og føle på.

– Bjørnar synes vanligvis at straffesparkkonkurranse er noe kjedelig greier, men han ville få med seg denne. Jeg turte etter hvert ikke å se på TV-en. Jeg måtte bare fokusere på å filme, for han ble jo helt gal, sier hun.

Videoen som Nordås la ut på Facebook har blitt sett flere titalls tusen ganger allerede.

Hun forteller at selv om mannen lenge har vært interessert i fotball og lett lar seg engasjere i spennende kamper, har hun aldri sett han slik før.

– Han var helt gjennomsvett og utmattet etter kampen. Han har slitt litt med høyt blodtrykk, og jeg tenker at dette umulig kan være bra for helsa, forteller May-Britt.

– Ønsker meg god bedring

Hovedperson Bjørnar Nordås er på sin side ikke bekymret.

– Nei, litt engasjement er bare sunt. Men jeg blir lett engasjert, og har fulgt EM tett, forteller Bjørnar, som heier på Tyskland.

Han har fått mange tilbakemeldinger etter at videoen gikk viralt på Facebook.

– Folk synes det bare er artig, og ønsker meg god bedring.

Komm; Olav Traaen og Karl Petter Løken.

Sju spillere bommet i straffekonkurransen – før Tyskland hadde slått ut Italia av EM.

Farlig for hjertet?

Førsteamanuensis Laila Arnesdatter Hopstock, som jobber ved Institutt for helse- og omsorgsfag hos Universitetet i Tromsø, forteller det har blitt gjort noe forskning på hvorvidt TV-fotball kan være farlig for hjertet.

En av studiene skrev Aftenposten om i 2014. Denne studien ble gjort av forskere ved University of Munich under fotball-VM i 2006 ved å gjennomgå rapporter for hjerteinfarkt, smerter i brystet og uregelmessigheter i hjerterytmen hos 4279 pasienter.

Studien viste at forekomsten av hjerte-nødhjelp på Tysklands kampdager nesten var tre ganger høyere under fotball-VM i 2006, enn i kontrollperiodene.

Økningen var spesielt markant hos menn, og de som hadde hjerteproblemer fra før så ut til å bli hardest rammet, skriver avisa, som også viser til andre studier som ikke viste noen sammenheng mellom akutte hjertelidelser og fotballtitting.

Bra å vise engasjement

Laila Arnesdatter Hopstock

Førsteamanuensis Laila Arnesdatter Hopstock anbefaler generelt at folk raskt oppsøker lege ved smerter i brystet.

Foto: Elisabeth Øvreberg / UiT

Hopstock påpeker at det å bli voldsomt engasjert i noe fører til høyere puls og litt høyere blodtrykk.

– Hjertet løper av gårde og adrenalin utskilles. Enkelte personer med skrøpelig helse vil kunne være utsatt, sier hun.

Hun understreker at dette gjelder generelt. Det å løpe til bussen vil kunne utløse et hjerteinfarkt hos noen, men for de fleste er det generelt sunt å mosjonere.

– Det er bra å vise engasjement. Da har man mer å hente ved å kutte røyken, mosjonere regelmessig og ha et godt kosthold.