– Coop Helgeland var en «skakkjørt skute»

Kona til siktet Coop-direktør hevder hun bedrev økonomisk bistand til Coop Helgeland. I dag vil aktoratet bevise at hun fikk 100.000 kroner for en jobb hun aldri gjorde.

Hoveddommer Rolf Selfors og meddommere Morten Alsos og Arne Tobiassen.

I Rana tingrett skal hoveddommer Rolf Selfors vurdere bevisene mot ekteparet som er siktet for grovt økonomisk utroskap.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Den tidligere Coop Helgeland-direktøren og kona står tiltalt for grovt økonomisk utroskap mot Coop Helgeland i den to uker lange rettssaken som går i Rana tingrett.

I går beskrev kona i retten hvordan Coop Helgeland var en «skakkjørt skute» da de ankom Mo i Rana og ektemannen begynte å jobbe der.

Betalte faktura på 100.000 fra kona

I dag gjennomgår retten spørsmålet om en faktura på 100.000 kroner som skal ha blitt sendt fra et lokalt revisorselskap til Coop Helgeland.

Fakturaen skal ha blitt sendt for «økonomisk bistand» og det ble fakturert 80 timer arbeid. Kona til den tidligere direktøren har sendt fakturaen og har også ført timelister for arbeidet.

Ifølge konas forklaring har hun hjulpet ektemannen og direktøren med å forstå hvordan økonomien og regnskapene i selskapet hang sammen. Selv uttalte hun til retten at hun mente at Coop Helgeland var en «skakkjørt skute».

– Jeg har aldri opplevd at en bedrift ikke har orden på sine kontanter. Styret får oppgitt andre tall enn de faktiske tallene. Jeg har fulgt med bedriften også i ettertid og jeg ser at de holder på slik den dag i dag. De holder på med et skyggeregnskap, sier hun til retten.

Hun forteller at hun hadde rådet ektemannen til å få styring på økonomien i selskapet.

Hun beskriver at direktøren stiller mange spørsmål omkring økonomien og regnskapene i bedriften. Hun forteller også om rapporter fra revisorer som har blitt gjort om Coop Helgeland. Ifølge kona er står det i klartekst at det er store feil og mangler.

Uklart hva Coop-ledelsen visste

Hun fikk så spørsmål om hvorvidt ledelsen i selskapet var klare over at hun gjorde en jobb for Coop Helgeland.

Hun forteller at hun ved et tilfelle hadde forklart dette til styrelederen i selskapet. Hun forklarer også at den neste styrelederen hadde forstått det da de møttes en gang hun skulle levere dokumenter til sin ektemann da han var i et styremøte.

Aktor reagerte på at denne hendelsen skal ha skjedd rundt et halvt år etter at hennes jobbing sammen med ektemannen var avsluttet, ifølge hennes egne timelister.

Ville ikke sette ut jobben

– Dere hadde jo muligheten til å sette ut arbeidet til andre, påpeker rettens administrator, Rolf Selfors. Hva var grunnen til at dette ikke ble valgt?

– Han ville ikke sette ut til eksterne, sier hun.

– Hvorfor ikke det?

– Han ville beskytte sin arbeidsgiver og ville være tro mot systemet.

– Reflekterte du over at dere kunne blitt møtt med kritikk i ettertid?

– Hadde jeg visst at jeg skulle sitte her, så nei, da ville jeg ikke gjort dette slik. Men vi hadde ikke helt overblikk over situasjonen, og visste egentlig ikke hva vi befant oss i, forklarer hun.

Mesteparten av dagen i dag går med på å avklare spørsmål omkring denne fakturaen. Senere i dag skal retten behandle et annet punkt i tiltalen, som handler om en massasjestol som ekteparet skal ha skaffet seg på Coop Helgelands regning.

– Brukte bedriftens penger på seg selv

Opprullingen av saken startet på nyåret i 2012, da et stort oppbud av sivile og uniformerte politibiler deltok i razziaen mot den tidligere Coop-direktøren på Helgeland.

Det ble gjort omfattende beslag av pc-er, telefoner, bankutskrifter og lignende. Coop-direktøren ble avskjediget og siktet for grov korrupsjon, men politiets etterforskning endte med tiltale for grov økonomisk utroskap.

Mannen i 40-årene står nå tiltalt for å ha brukt av bedriftens penger til seg selv. Ifølge tiltalen skal han blant annet ha brukt over 130.000 kroner fra bedriftens kredittkort på reiser til Barcelona, København og Düsseldorf.

Ifølge tiltalen skal han også ha kjøpt en BMW X5 til over 900.000 kroner og en Harley Davidson motorsykkel til over 150.000 kroner på Coop Helgelands regning.