Hopp til innhold

Kommunen har ikke hatt fungerende barnevern på over ett år: – Uforsvarlig

Utfordringer som dette finnes i mange småkommuner i Norge, sier fylkesmann. Nå pålegger han nordlandskommune til å ta grep omkring sviktende barnevernstjeneste.

Træna

Fylkesmannen i Nordland sier de ikke kan akseptere situasjonen i Træna kommune.

Foto: Kari Skeie / nrk

Siden 1. januar 2018 har Træna kommune på Helgeland i Nordland hatt en haltende barnevernstjeneste.

– Dette er veldig betegnende for de utfordringene som er i små kommuner, sier fylkesmann i Nordland, Tom Cato Karlsen til NRK.

Nå pålegges Træna å få på plass en barnevernsadministrasjon som kan utføre kommunens oppgaver etter barneloven, skriver Fylkesmannen i en pressemelding.

Bakgrunnen er at kommunen 1. januar i fjor avsluttet et barnevernssamarbeid med nabokommunen Leirfjord.

Siden har helgelandskommunen selv håndtert barnevernstjenesten.

– Det er ikke forsvarlig slik som Træna løser dette i dag, sier Karlsen, som sier han har mottatt flere bekymringsmeldinger knyttet til dagens tilbud.

Tom Cato Karlsen

Fylkesmann i Nordland, Tom Cato Karlsen, sier dette ikke bare er et Træna-problem. Han frykter at situasjonen er lik i flere andre småkommuner.

Foto: NRK

– Små kommuner sliter

– De lovpålagte oppgavene er lovpålagte, de skal tilbys innbyggerne og innbyggerne skal forventes å få de samme tjenestene uavhengig hvilken kommune de bor i, sier han.

Fylkesmannen beskriver flere store mangler i et brev til kommunen. Dette innebærer blant annet at rådmannen har fungert som barnevernsleder og manglende overføring av barnevernsarkiv til kommunen.

Tror du situasjonen i Træna er unik?

– Nei, på ingen måte. I dette tilfellet er det Træna som får et pålegg, men vi ser at det er utfordringer også i mange andre småkommuner som har få innbyggere – og dermed få ressurser.

Træna har i underkant av 500 innbyggere. Fra 1. januar 2020 vil 25 nordlandskommuner ha mindre enn 3000 innbyggere. På landsbasis blir det over 120 kommuner.

Rådmann vedgår ikke optimal situasjon

I dag er rådmann Liv-Hege Martinussen både rådmann, fungerende rektor ved en skole og sektorleder for oppvekst i kommunen – i tillegg til å være fungerende barnevernsleder.

Hun er på reisefot når NRK tar kontakt og har ikke fått lest brevet fra Fylkesmannen.

– Jeg er enig i at situasjonen i 2018 ikke har vært optimal, skriver Martinussen i en e-post til NRK.

Men hun er kritisk til at fylkesmannen tar saken til mediene.

– Etter de tilbakemeldinger jeg har fått er min oppfatning at de barn og familier som det siste året har vært i befatning med barnevernet i kommunen, er fornøyde, sier Martinussen.

Martinussen sier Træna så snart som mulig ønsker å begynne et samarbeid med Lurøy kommune og kontakte Fylkesmannen for å følge opp påleggene.