NRK Meny
Normal

Kommunen glemte å kreve inn avgift i over 20 år

Ballangen kommune har 38 millioner kroner i oppsamlet underskudd. Likevel har ikke kommunen krevd inn en avgift som ble vedtatt i 1993. – Her er det noen som ikke har gjort jobben sin, sier ordføreren.

Ballangen rådhus

Som mange små kommuner sliter kommunen i Ofoten i Nordland med en trang økonomi og har befunnet seg på ROBEK-lista i en årrekke. Her er rådhuset i kommunen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Som mange små kommuner sliter kommunen i Ofoten i Nordland med en trang økonomi og har befunnet seg på ROBEK-lista i en årrekke.

Og kommunen har sett etter alle muligheter for å rette opp økonomien. Blant annet er det innført eiendomsskatt i kommunen.

Vedtok avgift i 1993

Med andre ord er alle inntekter kjærkomne. Men da passer det dårlig at kommuneadministrasjonen i 20 år har glemt å innkreve renovasjonsavgiften som ville gitt penger i kassa.

Kommunestyret i Ballangen vedtok i 1993 at campingvogner som står stasjonært i mer enn tre måneder, skal betale renovasjonsavgift på lik linje med fritidsboliger.

Per Kristian Arntzen

Ordfører Per Kristian Arntzen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Bare i kommunens ferieparadis Efjord er det i dag registrert nærmere 40 fast plasserte campingvogner. Hadde alle disse betalt avgiften i 20 år, ville kommunen ha tjent 800.000 kroner i Efjord alene.

– Det er vel egentlig innlysende at her har det vært en svikt, sier ordfører Per Kristian Arntzen (Sp).

Nyheter for rådmannen

Avgiftsglippen er nyheter for rådmann Knut Einar Hanssen.

Knut Einar Hanssen

Rådmann Knut Einar Hanssen.

Foto: Kjell Mikalsen

– Hvis vi her har gått glipp av inntekter, må vi jo se å få innfridd de forskriftene som gjelder renovasjon, sier han.

Ordfører Arntzen vil ikke rette kritikk mot noen enkeltpersoner, men innser at det har vært gjort en dårlig økonomijobb.

– Alle partier er enig i at vi ikke skal henge ut noen, men det er jo rimelig åpenbart, for å si det litt pent, at de har vært litt uheldige i de foregående årene. Her er det noen som ikke har gjort jobben sin, sier han.

Overforbruk i flere år

Ordføreren forteller at Ballangen har hatt en overforbruk i flere år.

– Det er så enkelt, men veldig trist, sier Arntzen.

Kommunestyret i Ballangen har nå gitt rådmannen frie tøyler til å forslå innsparingstiltak.

– Vi skal ned med 20 millioner i driften per år. Det vil si at tjenestetilbudet må reduseres med 12 millioner, pluss at vi må avsette åtte millioner kroner hvert år for å nedbetale tidligere års overforbruk, sier Hanssen.

Oppsigelser kan bli aktuelt uten at rådmannen vil bekrefte noe antall.

– Men i verste fall kan kuttene bety av vi må kutte i antall stillinger.

Margit Karlsen

Se Brennpunkt-dokumentaren «Bygd på trygd»