NRK Meny
Normal

Kommune vil ta vare på gammelt hurtigruteskip

Kystkulturkommunen Gratangen vil gjøre det gamle hurtigruteskipet MS "Nordstjernen" til et levende kulturminne.

Ordføreren i Gratangen har fått 200.000 kroner fra fylkeskommunen til å utvikle et eget prosjekt for det gamle hurtigruteskipet.

– Først og fremst så er jo tanken å bevare Nordstjernen som et kulturminne for hele kysten. Det koster mye penger å få det til. Derfor vil vi nå sjekke muligheten for hvordan vi kan skape driftsgrunnlag for å bevare båten, sier ordfører Ronny Grindstein.

Gode opplevelser for demente?

Etter at "Nordstjernen" ble tatt ut av ordinær hurtigrutetrafikk har ordføreren arbeidet for å få det gamle skipet til Gratangen, som en del av kommunens satsing på kystkultur. Det er ikke aktuelt å kjøpe skipet, men ordføreren ser for seg flere muligheter i samarbeid med nye eiere.

Ronny Grindstein

Ronny Grindstein, ordfører i Gratangen.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Nordstjernen kan kanskje brukes i cruisetrafikk, som hotellskip eller til maritim utdanning. Eller hva med barn og unge eller helsesektoren, spør Grindstein.

Og han er ser enda flere muligheter.

– Kanskje kan eldre som er blitt demente møtes ombord i Nordstjernen og få gode opplevelser.

Viktig å ta vare på

Ragnar Norum, Hurtigruten

Ragnar Norum, kommunikasjonssjef Hurtigruten.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Nordstjernen eies fortsatt av Hurtigruten ASA. Kommunikasjonssjef i selskapet, Ragnar Norum, sier de har flere potensielle kjøpere og at skipet vil bli solgt med det aller første. Og kanskje havner det gamle hurtigruteskipet i Gratangen.

– Det er kysthistorie og kulturhistorie som ligger i Nordstjernen, så vi skjønner godt interessen. Vi håper og tror at et slikt perspektiv har noe for seg også om det bli andre eiere enn Gratangen kommune, sier kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Ragnar Norum.

NRK har laget en tv-dokumentar om Nordstjernens siste hurtigrutetur som sendes på NRK i romjula.

Hurtigruten Nordstjernen

STOLT HURTIGRUTESKIP: Et kulturminne for folk langs kysten.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.