Kommune vil ta vare på gammelt hurtigruteskip

Kystkulturkommunen Gratangen vil gjøre det gamle hurtigruteskipet MS "Nordstjernen" til et levende kulturminne.

Ordføreren i Gratangen har fått 200.000 kroner fra fylkeskommunen til å utvikle et eget prosjekt for det gamle hurtigruteskipet.

– Først og fremst så er jo tanken å bevare Nordstjernen som et kulturminne for hele kysten. Det koster mye penger å få det til. Derfor vil vi nå sjekke muligheten for hvordan vi kan skape driftsgrunnlag for å bevare båten, sier ordfører Ronny Grindstein.

Gode opplevelser for demente?

Etter at "Nordstjernen" ble tatt ut av ordinær hurtigrutetrafikk har ordføreren arbeidet for å få det gamle skipet til Gratangen, som en del av kommunens satsing på kystkultur. Det er ikke aktuelt å kjøpe skipet, men ordføreren ser for seg flere muligheter i samarbeid med nye eiere.

Ronny Grindstein

Ronny Grindstein, ordfører i Gratangen.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Nordstjernen kan kanskje brukes i cruisetrafikk, som hotellskip eller til maritim utdanning. Eller hva med barn og unge eller helsesektoren, spør Grindstein.

Og han er ser enda flere muligheter.

– Kanskje kan eldre som er blitt demente møtes ombord i Nordstjernen og få gode opplevelser.

Viktig å ta vare på

Ragnar Norum, Hurtigruten

Ragnar Norum, kommunikasjonssjef Hurtigruten.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Nordstjernen eies fortsatt av Hurtigruten ASA. Kommunikasjonssjef i selskapet, Ragnar Norum, sier de har flere potensielle kjøpere og at skipet vil bli solgt med det aller første. Og kanskje havner det gamle hurtigruteskipet i Gratangen.

– Det er kysthistorie og kulturhistorie som ligger i Nordstjernen, så vi skjønner godt interessen. Vi håper og tror at et slikt perspektiv har noe for seg også om det bli andre eiere enn Gratangen kommune, sier kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Ragnar Norum.

NRK har laget en tv-dokumentar om Nordstjernens siste hurtigrutetur som sendes på NRK i romjula.

Hurtigruten Nordstjernen

STOLT HURTIGRUTESKIP: Et kulturminne for folk langs kysten.

Foto: Susanne Lysvold / NRK