Hopp til innhold

– Det går an å lage god mat i mikroen

Kokk Espen Ramnestedt har en gladnyhet til alle hybelboere.

Slik lager du god mat i mikrobølgeovnen

Slik lager du god mat i mikrobølgeovnen

I august ble landets alt for få studentboliger fylt opp av studenter. Boligmangelen gjør at mange må ta til takke med heller sparsommelige boforhold. Det verste eksempelet dukket opp i Trondheim hvor 160 studenter deler ett kjøkken.

Det fører med seg åpenbare utfordringer for den som vil lage sunn mat. Heldigvis har kokk Espen Ramnestedt fra restauranten «Smak» i Bodø løsningen.

– Det er fullt mulig å lage sunn og god mat i mikrobølgeovnen, sier han til NRK.no.

  • Oppskriftene ser du nederst i saken

Gir høy varme fort

Mange vil kanskje være uenig i det, men ifølge Ramnestedt har mikrobølgeovnen et par klare fortrinn.

– Det gir høy varme fort. Derfor egner mikroen seg godt til å lage fisk eller bakverk, sier han.

– Fisk er egnet fordi man oppnår damp, og bakverk fordi man oppnår høy varme slik at ting hever fort, fortsetter Ramnestedt.

(artikkelen fortsetter under)

Ylva Iversen, Heidi Frostrud, Unndis Iversen, Jeanette Rose Nilsen og Cecilie Thorkildson

Hvis studentene Ylva Iversen, Heidi Frostrud, Unndis Iversen, Jeanette Rose Nilsen og Cecilie Thorkildson følger rådene til kokken kan de slippe og spise mer av maten vi ser på bildet her.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Porsjert kveite

NRK tok med seg kokken til Universitetet i Nordland for å vise studentene at det er mulig å lage god mat raskt.

– Jeg har laget porsjert kveite med norske grønnsaker, litt hvitvin og litt salt, forklarer kokken.

  • Se hvordan kokken lagde maten i videoen øverst

Er mikromat sunnere?

Espen Ramnestedt

Kokkens porsjerte kveite er sunnere og bedre enn annen hybelmat.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Når man koker mat i en kjele, settes molekylene i maten i bevegelse i en langsom prosess. Bevegelsene forårsaker varme og sprer seg sakte.

I mikrobølgeovnen blir molekylbevegelsene satt i gang av mikrobølger som treffer fra alle sider og når dypere inn i maten. Derfor går oppvarmingen mye raskere. Man sparer også strøm, og kan varme opp samme produktet med bare 1/4 av energien.

– Generelt kan vi si at rask oppvarming er bedre enn lang oppvarming, har mikrobiolog Jan Thomas Rosnes ved Norconserv AS sagt til NRK.no tidligere.

Han forsker på varmebehandling av mat.

– All litteratur viser at kortere varmebehandling bevarer næringsstoffene i maten bedre, fortsetter han.

Mikrobølgene trenger gjennom glass, plast og papir, men reflekteres av metall. Derfor kan man varme opp mat i egnet emballasje uten at emballasjen blir like varm som maten. Et metallgitter i ovnen stanser mesteparten av strålene fra å slippe ut i rommet.

Ikke farlig i det hele tatt?

Det blir hevdet fra noen hold at mikrobølgemat virker uheldig på kroppen, men dette bør man ta med en stor klype salt.

– Jeg er ydmyk for andres meninger, og man bør jo ha en sunn skepsis. Men så langt finnes det ikke seriøs forskning som tyder på at mikrobølgemat er farlig, sier Jan Thomas Rosnes.

Næringsmiddeltilsynet er også klare i sine anbefalinger: Ut fra det vi har av forskning nå, kan vi si at oppvarming i mikrobølgeovn ikke fører til at det dannes flere skadelige stoffer enn ved vanlig oppvarming.

Men ved all steking, baking og grilling kan det oppstå kreftfremkallende stekemutagener. Oppvarming i mikrobølgeovn er en skånsom metode i så måte.

Slik lager du mat i mikrobølgeovn

  • Les bruksanvisningen nøye.
  • Bruk de forskjellige styrkene. Full styrke er sjelden optimal metode.
  • For å bli kvitt skadelige bakterier i maten, må temperaturen opp i 75 grader i alle deler av maten. Rør i maten underveis, la den gjerne hvile litt etter oppvarming, slik at varmen fordeler seg jevnt.
  • Skal du varme mat fra frossen tilstand, gjør det i to trinn. Tin først og la retten hvile like lenge som du tinte. Deretter kan du varme opp.
  • Stå for sikkerhets skyld ikke helt oppi mikrobølgeovnen når den er i bruk. Det vil alltid være noe stråling rundt ovnen.

Se oppskriftene her: