Klubbskjorte nr 103 til The Shirt

Ungene i Bø i Vesterålen var svært lydhøre da de fikk høre om flyktningers situasjon rundt om i verden. Kristi Himmelfartsdag var Bjørn Heidenstrøm med prosjektet «The Shirt» i Vesterålen.

Bø IL

Fotballskjorte nummer 103: Bø Idrettslag ga en signert fotballskjorte til prosjektet«The Shirt». Ordfører Sture Pedersen i midten til venstre, og Bjørn Heidenstrøm i sort. På golvet ligger «The Shirt».

Foto: Ingar Dyskerud

Kristi Himmelfartsdag var Bjørn Heidenstrøm for første gang i sitt liv i Bø i Vesterålen, der bestefaren hans kommer fra.

– Dette er det råeste jeg har sett. Her har «Visit Norway » en jobb å gjøre. Alle må jo få sett det her, sier Bjørn Heidenstrom.

Men det er ikke gener og arv som fører Heidenstrøm til Vesterålen. For å rette oppmerksomheten mot verdens flyktninger sykler Bjørn Heidenstrøm Norge på langs.

Syklet til VM i fotball i Sør-Afrika

Det hele begynte med at Bjørn Heidenstrøm jobbet for ulike fotballklubber, sist i Vålerenga. Gjennom dette arbeidet deltok han i ulike humanitære prosjekter, og så hvilken oppmerksomhet og motivasjon fotball kan gi i arbeidet med å hjelpe flyktninger.

– Folk har rett til på få vite hva som skjer, og hvor mange flyktninger som finnes der ute. Jeg sykler for å gi de oppmerksomhet, sier Heidenstrøm.

I fjor syklet han fra Norge til Sør-Afrika. 11 måneder tok det. På veien ned dit samlet han inn fotballskjorter fra 85 ulike land . Alle draktene ble sydd sammen til en stor drakt, og denne ble vist frem under åpeningen av Soccer Stadium i Pretoria under fotball VM.

«The Shirt» kaller han prosjektet, og det kan du lese mer om på hans egen hjemmeside.

The Shirt

THE SHIRT: Fra fotball-VM i Sør-Afrika. Da telte The Shirt 621 skjorter. Med skjortene fra Bø er det nå samlet inn 103 til.

Foto: Bjørn Heidenstrøm

300 kilos skjorte

Men Heidenstrøm stopper ikke der. Skjorten «The Shirt » som veier 300 kilo skal nå bli enda størrre. 17.mai la han i vei fra Nordkapp, og torsdag var han i Bø i Vesterålen der han fikk en signert klubbdrakt fra Bø IL.

– Jeg fortalte ungene om hvordan det var å sykle gjennom Afrika. Det viktigste er at ungene bryr seg. Det å få unger som lytter, det er ihverfall noe av det viktigste, sier Heidenstrøm .

The Shirt i Bø i Vesterålen

BØ I VESTERÅLEN: Bjørn Heidenstrøm skal utvide The Shirt. Inkludert skjroten fra Bø Idrettslag har han nå fåt 103 nye skjorter.

Foto: Ingar Dyskerud

Ordfører Sture Pedersen i Bø sier det er prisverdig hvordan han klarer å få fokus på flyktninger og flyktningetjenesten, og at han klarer å formidle det til ungene.

– Jeg registrerte at ungene var veldig lydhøre. De skjønner problemstillingen. Vi har også fått en del flyktnigner i Bø. De får antagelig en liten forståelse av at det å være nordmann med foreldre i en trygg tilværelse ikke er en selvfølge, sier ordfører Sture Pedersen i Bø i Vesterålen.

«The Shirt » fik også en skjorte fra «Sjøslaget » og en fra en annen person.

Flyktninger i Afrika

PÅ FLUKT: Flyktninger som Bjørn Heidemann møtte i ulike flyktnngeleire i Afrika.

Foto: Bjørn Heidemann

Kjendisdrakter

Ungene fra Bø er i godt selskap. Flere kjendiser har også signert drakt og gitt til prosjektet, deriblant Sir Elton John, Sven Nordin, Iron Maiden, Steve Hall, Teo Luisa, president Zuma, Sepp Blatter, Marianne Grinaker, og Michel Platini.

Alle fotballspillerne på Barcelona har også signert skjorter og gitt til klubben, det samme har Liverpool-spillere gjort, det norske landslaget og en rekke andre.

Ordfører Sture Pedersen og Bjørn Heidenstrøm

Bjørn Heidenstrøm takker ordfører Sture Pedersen i Bø i Vesterålen.

Foto: Ingar Dyskerud