Hopp til innhold

Reiste kloden rundt for å kjøpe båt

Tapi Taio reiste helt fra Stillehavsøya Rarotonga for å kjøpe ny båt i Bodø. Nå skal den gamle kysttraveren «Ocean Sun» bli «hurtigrute» for lokalbefolkninga på Cook-øyene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skipsreder Tapi Taio kommer helt i fra Rarotonga for å kjøpe den 40 år gamle båten «Ocean Sun». Båten skal frakte mat og utstyr til lokalbefolkningen mellom de små øyene.

Men så var det det med å frakte skipet da. Tapi ser ikke særlig mørkt på det, han har nemlig tenkt å seile det 46 meter lange skipet ned til øya i Stillehavet.

Gammel traver

Båten som Tapi kjøper har blitt brukt i flere tiår til å frakte trelast mellom Namsos og Bodø. Trelasten fra denne båten utgjorde det meste av trelast som kom til Nord-Norge.

Nå skal den altså på en mye lengre fartur. Turen fra Bodø til Rarotonga vil ta omlag tre måneder. Det vil bli en prøvelse for båten som har stått i ro de siste to årene, men det er verdt turen i følge Tapi Taio.

– For at lokalbefolkningen på Rarotonga skal få mat og diverse utstyr, må det fraktes dit med båt. Derfor kjøper vi nå en båt så vi kan gjøre dette, forklarer Taio til NRK.no.

I Norge for andre gang

Det er ikke første gang de to brødrene er i Norge for å kjøpe båt. For to år siden reiste de til Forsvarets auksjon på Lillehammer for å handle – også da reiste de hjem med et lasteskip i bagasjen.

Den gode erfaringen med å kjøpe båt i Norge, gjorde at Taio igjen reiste kloden rundt på jakt etter ny båt. Og den fant han i Bodø.

Norsk sjøkaptein til rors

Mannen som skal frakte båten fra Bodø til Rarotonga er sjøkaptein Magne Risa. Han har kjent Tapi Taio i 20 år, og møttes ved en tilfeldighet da Risa var på ferie på Rarotonga. Etter den tid har Magne Risa fraktet mange båter for Tapi. Han gleder seg til å frakte en ny båt nedover.

– Ja, det gleder jeg med til. Det blir en lang reise, men det tror jeg skal gå veldig bra. Det blir godt å komme seg til litt varmere strøk igjen, sier Risa.

Video Båt til Stillehavet

Fikk telefon fra Stillehavet

Båten er kjøpt fra Morten Larsos i Norsk Megling & Auksjon AS. Han fikk en telefon fra Taio for en stund tilbake, der han ønsket å få kjøpt en båt av han. Morten startet letingen etter en båt med en gang, og fant til slutt en båt til Tapi.

Larsos mener båten er et bra kjøp.

– Ja, det er bra norsk stål, så båten er veldig bra. Jeg tror den vil komme til god nytte for Tapi og folket på Rarotonga, sier han.

Mange lurer nok på hvorfor Tapi Taio må dra helt til kalde nord for å kjøpe seg en ny båt, men svaret på det er ganske enkelt.

Stor rift om båtene

Morten Larsos Tapi Taio og kaptein Magne Risa

INSPISERER: Morten Larsos, Tapi Taio og kaptein Magne Risa.

Foto: Johannes Børstad / NRK

– Det er veldig vanskelig å få kjøpt båter i landene i Oseania og Asia. Det er rett og slett vanskelig å finne båter, så derfor kjøper vi båten fra Norge på grunn av gode kontakter, sier Tapi Taio.

Selv om båten sitt primære mål er å frakte mat til øya, skal båten også brukes til å frakte passasjerer til og fra forskjellige øyer. Tapi tror båten kan romme opp til 200 mennesker, og forhåpentligvis mer.

– Den forrige båten vi hadde var mindre enn den vi kjøper nå, og den tok 200 personer. Så jeg tror den nye båten skal klare å ha godt over 200 personer på båten, sier Tapi.

Tapi er tidligere finansministerer i Rarotonga, og er glad for at han får kjøpt båter fra Norge for å hjelpe folket sitt. Men Tapi er ikke helt fotrolig med kulden og vinden i Bodø.

– Kaldt i Nord-Norge

– Nei, det er veldig kaldt her. Jeg prøver å bli vant til været, men det er ikke lett. Hjemme er det rundt 35 varmegrader nå, så jeg gleder meg til i morgen, for da drar jeg hjem. Første gang jeg var i Kristiansund for å kjøpe båt, hadde jeg ikke peiling på hvordan været var her oppe. Turen endte til slutt med kraftig forkjølelse og ingen båt, ler Tapi.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.