Klatrere hentet ned fra fjellhylle i Lofoten

Et redningshelikopter klarte i natt å hente ned to svenske klatrere som satt fast på en fjellhylle i Lofoten. Dårlig vær gjorde at de to måtte vente på hjelp i nesten ett døgn.

Bergingsaksjon i Vågakallen

SEA KING I AKSJON: Slik så det ut ved Vågakallen onsdag. Tåken gjorde redningsaksjonen vanskelig. Fjellet er 943 meter over havet og ligger i Vågan kommune.

Foto: SVOLVÆR ALPINE REDNINGSGRUPPE

SISTE: Et redningshelikopter hentet ned de to klatrerne klokken 03.10, opplyser operasjonsleder Kai Henrik Eriksen til NRK.

– De var i god form og trengte ikke legetilsyn. De var svært glade for å få kommet seg ned, sier Eriksen.

Laster Twitter-innhold

Fikk levert bag med «nødhjelp»

Redningsmannskapene forsøkte like før 19-tiden onsdag å hente klatrerne ned, men ble forhindret av tett tåke og vanskelige redningsforhold.

– Redningshelikopteret greide sent i går kveld å fire ned en bag med mat, drikke og en jervenduk til de to som satt fast på fjellhylla. Slik unne de holde varmen og få i seg energi, forteller Eriksen.

Er Vågakallen et vanskelig fjell å ferdes i?

– Jeg har ikke sjøl noe erfaring med det. Men det er et bratt fjell. Men det er et bratt fjell, så du skal vite hvor du skal gå. Du skal også ta vært og føre med i vurderinga.

Tynnkledd og lite mat

Klatrerne befant seg på en ei fjellhylle i 750 meters høyde på Vågakallen i nærheten av Kabelvåg.

Fjelltoppen er 942 meter over havet, og det er rundt fem grader i området.

Situasjonen ble fulgt tett fra time til time, men tett tåke gjorde helikopterredning lenge umulig, og klatremannskaper nådde heller ikke fram til stedet.

vagakallen

Tåken gjorde redningsaksjonen vanskelig. Fjellet er 943 meter over havet og ligger i Vågan kommune.

Foto: Svolvær Alpine Redningsgruppe

Avventer fortsatt

Det var klokka 08.45 onsdag at politiet via Hovedredningssentralen fikk beskjed om at to svenske statsborgere hadde gått seg fast.

Begge to var erfarne klatrere.

Utover dagen fortalte klatrerne til politiet at de begynte å gå tom for mat, og at de også var tynt kledd for været.

– De forsøker å holde varmen så godt de kan på ei fjellhylle, men er ved godt mot, sa Jon Inge Moen i Nordland politidistrikt til NRK onsdag kveld.

Politi og redningsmannskaper vurderte onsdag sikkerheten, men valgte ikke å gå opp i terrenget.

– Vi kommer verken inn med mannskaper eller helikopter. I tillegg til dårlig sikt, er det vått og sleipt, noe som gjør at det ikke er trygt for mannskapene å klatre ned dit, sa Moen til NRK onsdag.

Har vært ute i ett døgn

Leder i Svolvær Alpine Redningsgruppe (SARG) Thommy Dahl Olsen sa tidligere onsdag til NRK at tåken fremdeles lå tett over fjellet.

– For litt siden var tåka nesten på bakkenivå, men nå har den lettet noe. Vi har nødt til å ha sikt før vi kan gå oppover, sa Dahl Olsen til NRK.

Han fortalte at klatrerne valgte en vanskelig rute med en like vanskelig retur, og at det ville være farlig for redningsgruppen å ta seg opp i fjellet.

– De er helt på reserven på strøm og bruker ikke telefonene mer enn nødvendig. Klatrerne begynte klatringen klokken 14 i går ettermiddag. De sitter godt sikret på en hylle, så det er ikke noe umiddelbar fare, sa Dahl Olsen.

Laster kart, vennligst vent...