Nå skal de forsøke å kjempe seg til den nasjonale finalen

Etter måneder med venting skal det endelig avgjøres hvilken skole i Nordland som er flinkest når spørreboken hentes fram.

Rønvik skole i Klassequizen 2014

Espen Skiri, Kristoffer Wollvik Pettersen og Thomas Bentsen fra Rønvik skole var strålende fornøyde etter å ha tatt seg til fylkesfinalen. På tirsdag skal de kjempe mot Ballstad og Kippermoen.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

På tirsdag er det klappet og klart for quiz i NRK Nordlands ettermiddagssending og på våre hjemmesider.

24 skoler fra hele Nordland har i vår deltatt i årets utgave i KlasseQuizen. Etter fylkesfinalen på tirsdag blir det klart om det er Kippermoen, Ballstad eller Rønvik skole som skal representere Nordland i den nasjonale finalen.

Sara Bjelvin er programleder for Klassequizen i Nordland

Programleder Sara Marie Bjelvin har gjennom hele våren latt seg imponere av årets deltakere i KlasseQuizen.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Uansett hvem som går av med seieren er programleder Sara Marie Bjelvin sikker på at det blir en verdig vinner.

– Alle lagene har imponert meg enormt. De har lært meg så mye i måten de har resonnert seg fram til svarene på. De klarer på en utrolig flott måte å finne fram til svarene sammen og øser på med kunnskap.

Direkte på radio

KlasseQuizen er en kunnskapskonkurranse som utkjempes mellom tiendeklassinger fra hele Norge. I år har til sammen 395 klasser meldt seg på.

Under vårens innledende runder har konkurransen blitt gjort i opptak, men når finalen spørres i gang på tirsdag klokken 14, stilles deltakerne til veggs på direkten. Bjelvin tror likevel ikke ungdommene fra Kippermoen, Ballstad og Rønvik skal bukke under for nervene.

– Jeg tror de kommer til å takle det veldig bra. Med en gang klokken går og de må konsentrere seg, vil de uansett glemme at de er direkte på radio og nettsidene våre.

Og skulle noen få skjelven, har programlederen medisinen klar.

– Hvis noen ble nervøse under kvalifiseringsrundene brukte jeg pausene til å fortelle dem dårlige vitser. For eksempel at kunnskap er det viktige skapet i huset, sier hun og ler.

(artikkelen fortsetter under)

Ballstad skole var det første laget som tok elleve poeng i KLasseQuizen

Regine Jakobsen, Benjamin Hagh og Karl-Christian Stensen fra Ballstad skole raste gjennom spørsmålene under den innledende runden og var ferdig lenge før de 45 sekundene med betenkningstid var over.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

Regler

Tirsdagens finale starter med en innledende runde hvor alle de tre skolene deltar. Lagene skal først gjennom fire runder med fire spørsmål, og laget som da står igjen med færrest riktige svar er ute av dansen.

De to resterende lagene skal da kjempe om den ene finaleplassen, og retten til å representere Nordland under landsfinalen i Oslo 10. mai.

Spørsmålene er klare og snart skal lokalene til NRK Nordland rigges for quiz. Radioprodusent Eva Willassen sier alt er i rute for finalen.

– Vi er så klare som vi kan bli. Det er alltid ting som skal gjøres i siste liten, men vi har kontroll i den grad vi kan ha det.

Under finalen er det kun tre deltakerne på hvert lag som får være med i studio, og Willassen oppfordrer resten av klassene og de andre skolene til å følge med på radio og nett.

Kippermoen ungdomsskoles quizlag

Marius Aune, Mina Vassvik og Morten Skaland representerer Kippermoen ungdomsskole i fylkesfinalen i KlasseQuizen.

Foto: Sara Bjelvin / NRK