Hopp til innhold

Klart for innspilling av «Slavemerket»

Har jobbet med filmen om arbeideropprøret i Sulitjelma i snart sju år.

Trond Eliassen og Tom Vidar Karlsen

Styreleder Trond Eliassen i News On Request og prosjektleder Tom Vidar Karlsen sier det er klart for innspilling av det millionprosjektet.

Foto: Ola Helness / NRK

Folkene bak filmprosjektet kalte i formiddag inn til pressekonferanse, for å fortelle at de de startet opp produksjon av filmen neste år.

Filmideen om gruvearbeiderne i Sulitjelma i Fauske kommune, som i 1907 gjorde opprør mot de grådige gruveeierne, er seks og et halvt år gammel.

– Vi har fått såpass mye støtte til filmprosjektet av mange forskjellige aktører, at vi derfor nå kan si at vi vet det blir film, sier filmprodusent Tom Vidar Karlsen.

Flere millioner på plass

Filmen vil trolig koste et sted mellom 40 og 50 millioner kroner å realisere. Karlsen vil ikke si hvor stor del av summen som er i boks, men sier det er snakk om flere millioner.

– Finansieringsarbeidet vil fortsette helt til produksjonen er i gang, men det er kommet såpass langt at vi vet det blir film.

Det er News on Request som har jobbet med å produsere filmen og styreleder Trond Eliassen lover at den vil skape ringvirkninger i Salten-regionen.

– Tiden vil vise hvor mye som filmes i Salten, men vi kommer garantert til å holde på i Sulis. Vi kommer også til å legge like mye igjen i Fauske som vi har fått.

Det er samtidig klart at Norges største produksjonsselskap Storyline sammen med News on Request i Bodø, oppretter selskapet Storyline NOR. Det nye selskapet skal lage filmer i nordområdene og kommer også til å fortsette arbeidet med «Slavemerket».

Stjerneregissør med på laget

Filmregissør Nils Gaup har lenge vært involvert i prosjektet, men det er i dag ikke klart hvem som til slutt ender opp med å regissere filmen. Det er heller ikke klart hvem som skal spille i filmen.

Gaup har tidligere sagt til NRK at han mener det er viktig å huske hva arbeidernes kamp har gjort for de rettighetene vi har i dag.

– Jeg mener jo at den historien som slutter i 1907, er starten på noe som vi alle er en del av i dag, som vi tar som en selvfølge, men som kostet blod og tårer, sa Gaup til NRK i 2010.

Fikk ikke følge prosjektet til slutten

Arbeidere fra områdene rundt Sulis samlet seg i januar i 1907 på Langvannsisen i Sulitjelma, for å stå opp mot kapitalistene som utnyttet dem og dannet foreninger som stod opp mot industriherrene, noe som har lagt grunnlaget for de rettighetene de fleste arbeidere i Norge og Norden har i dag.

Det var avdøde Thomas Evjen som lanserte ideen om filmen og som ledet arbeidet med prosjektet som da hadde tittelen «Arbeiderkamp».