Hopp til innhold

Klara Klok reddet: – De har forstått hvor viktig tjenesten er

Den populære nettbaserte helsetjenesten for ungdom er sikret videre drift ut året.

Hild-Marit Olsen og Klara-klok.no

Med det nye tilskuddet er finansieringen av Klara Klok sikret for 2014, men Nordland fylkeskommune må fortsatt søke på nytt for neste års drift.

Foto: Sigurd Steinum/Klara-klok.no / NRK/Skjermdump

Forrige uke meldte NRK at den nasjonale helsespørretjenesten Klara Klok stod i fare for å måtte stenge fra august etter store budsjettkutt fra Helsedirektoratet.

På nettstedet, som blir drevet av Nordland fylkeskommune, kan barn og unge anonymt stille spørsmål om blant annet kropp og helse, og få svar fra helsepersonell.

Helsedirektoratet går nå inn med ekstra midler for å sikre at tjenesten blir drevet videre.

– Nå er jeg veldig glad og har sluppet jubelen løs. Helsedirektoratet går inn med 4,2 millioner kroner i ekstra tilskudd til Klara Klok, sier Hild-Marit Olsen som er politisk ansvarlig for tjenesten.

Populær blant ungdom

Hild-Marit Olsen, fylkesråd for kultur og miljø i Nordland

Fylkesråd for kultur og miljø i Nordland fylkeskommune, Hild Marit Olsen, er lettet over å kunne drive tjenesten videre.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Torsdag fortalte NRK at det er bred politisk enighet om å redde spørretjenesten.

Klara Klok ble lansert i mars 2000 av Nordland fylkeskommune og ble etter hvert et nasjonalt tilbud finansiert av Helsedirektoratet.

– Det er en viktig og god tjeneste for mange. Vi har oppnådd en stor oppmerksomhet mot tjenesten og folk forstår at det vil være feil å redusere tjenesten eller å legge den ned, sier Olsen.

Klara Klok, som fortsatt blir drevet av UNG i Nordland og Nordland fylkeskommune, har mottatt over 80.000 spørsmål fra barn og ungdom så langt i år. I fjor hadde nettsiden hele 5,6 millioner besøk.

Øker tilskuddet

I fjor fikk Nordland fylkeskommune et tilskudd på 9.400.000 kroner for å drive tilbudet. Men da fylkeskommunen mottok tilsagnsbrevet for driftsåret 2014 for noen uker siden, var tilskuddet kuttet med nesten tre millioner kroner.

Fylkeskommunen hadde i utgangspunktet søkt om over 10 millioner kroner til årets drift, men opplevde i stedet at kuttet i tilskudd truet videre drift fra august. Da ville pengene vært brukt opp. Nå blar imidlertid Helsedirektoratet opp.

– Vi sitter nå med et budsjett for 2014 på om lag 11,3 millioner kroner. Det er helt i tråd med det vi trenger for å drive ut året. Det er fint at direktoratet forstår viktigheten med denne tjenesten, sier Olsen.

Med det nye tilskuddet er finansieringen av Klara Klok sikret for 2014, men Nordland fylkeskommune må fortsatt søke på nytt for neste års drift.

Ønsker egen post i statsbudsjettet

I 14 år har Klara Klok blitt drevet som et prosjekt, og har søkt om driftsmidler hvert år fra Helsedirektoratet. Men nå ønsker de en permanent finansiering.

– Det virker som myndighetene har forstått hvor viktig tjenesten er. Nå jobber jeg videre med å få en fast og langsiktig finansiering. Det store engasjementet er et godt utgangspunkt, sier Hild-Marit Olsen.

Flere politikere har gått inn for at tjenesten må få plass på statsbudsjettet.

– Klara Klok har vært en suksess i snart 15 år. Vi vil jobbe for at tjenesten skal få en fast og forutsigbar finansiering over statsbudsjettet i fremtiden, sier Olsen.

  • Les også: Vil ha Klara Klok på statsbudsjettet
    Politisk enighet om å redde nettbasert helsetilbud for ungdom, men mange vil heller ha en langsiktig løsning.

    VIDEO: Politisk enighet om å redde nettbasert helsetilbud for ungdom, men mange vil heller ha en langsiktig løsning.