Hopp til innhold

Klar for verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse

Tirsdag avgjøres det hvem som kan kalle seg europamester i kokkekamp. Den norske representanten er fra Bodø og mandelpotet fra Lofoten er sentral.

Kokke-teamet

BODØBANDE: Simon Engan, Christian André Pettersen, Rasmus Johnsen Skoglund, alle fra Bodø, skal alle være med i Bocuse d´Or, som blir kalt EM i kokkekamp.

Foto: Privat

Bodø-kokk Christian André Pettersen skal sammen med sitt kokkeapparat konkurrere mot noen av de beste kokkene i Europa, under prestisjekonkurransen Bocuse d´Or som blir arrangert i Italia.

Den minste detalj kan være avgjørende for seieren.

«Isolerer seg» før den store dagen

Før konkurransen vil ikke Pettersen bruke tiden på presse, og lar lagkamerat Rasmus Johnsen Skoglund ta praten for han.

– Du går inn i en boble og har ekstremt mye du skal fokusere på, så man vil ha minst mulig distraksjoner i forkant, forklarer Skoglund.

Hans rolle før og under konkurransen er å være koordinator, som kan sammenlignes med å være i smørebua til skiløperne, ifølge han selv.

Kokkeleringen skal Christian André stå for, og ifølge Skoglund bærer det med seg et ekstremt mentalt press.

Rasmus Johnsen Skoglund

Rasmus Johnsen Skoglund er en del av apparatet rundt kokk Christian André Pettersen, som skal delta i Bocuse d´Or.

Foto: Privat

– Dette er den største konkurransen du kan være med i som kokk. Europauttaket skjer i Italia hvor de ti beste får være med videre til VM i Lyon, sier Skoglund.

Pettersen og Skoglund har vært en stund i Italia for å forberede og teste ut oppskriftene, slik at ingen store overraskelser kommer under selve konkurransen. Kriteriene man blir vurdert på er alt fra smak, teknikk, presentasjon, ryddighet og svinn.

Fandenivoldsk innstilling

Lagkameraten har stor tro på Pettersen, som er best på teknikk, mener Skoglund.

– Det høres pompøst ut men han er god på det meste og spesielt teknikk. Han er veldig bevisst på hvordan han beveger seg og kutter i kjøttet, også er han selvfølgelig veldig flink til å lage god mat!

Christian Andre Pettersen

REPRESENTERER NORGE: Christian André Pettersen jobber som kjøkkensjef på Mondo i Sandes.

Foto: Privat

Norske kokker har tidligere gjort det bra i store kokkekonkurranser, og det er ikke umulig at det også denne gangen kan det bli en norsk seier.

– Christian André er ekstremt dyktig og har vunnet stort sett alt han har deltatt i, men, han har aldri vært med på en slik match med mange dyktige konkurrenter. Christian er fandenivoldsk og hvis han vil vinne så vinner han «pinadø» også!

Kokkene får fem timer og 35 minutter på å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for et internasjonalt dommerpanel. I tillegg får man to minutter slingringsmonn på å levere maten. Har man noen gang sett Masterchef vet man at de timene flyr unna rimelig fort.

– Det skal jeg love deg. Det tar to dager for sju mann å gjøre klart alt det han skal presentere, sier Skoglund.

Serverer nordnorsk potet

I likhet med smørebua til skilandslaget, holder kokkeapparatet kortene tett mot brystet før den store dagen, og vil ikke avsløre hva som skal serveres.

– Det jeg kan si er at en del av oppgaven er å vise fram identitet, og siden Christian er nordnorsk har vi valgt å gå for arktisk flora. Vi vil få til følelsen av arktisk vår og sommer med midnattssol.

Og for å kanalisere dette falt valget på mandelpotet fra Vestvågøy i Lofoten. Konkurrentene må i tillegg bruke indrefilet av okse, egg og kalvebrissel i rettene.

– Vi må bruke én råvare som representerer landet man kommer fra, for å få et innblikk i hvem Christian er. Poteten er veldig god og det er stas å ta med seg mat som er skikkelig hjemmefra, sier Skoglund.