NRK Meny
Normal

Klaget på smerter - døde like etter

Han skulle fjerne polypper i tarmen. Etter operasjonen klaget Wiggo Fred Gåsland (64) over store magesmerter. Kort tid etter døde han.

Nordlandssykehuset

GRANSKES: Her på Nordlandssykehuset ble Wiggo Fred Gåsland (64) operert 7. juli i fjor.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

7. juli i fjor ble Wiggo Fred Gåsland innlagt til operasjon på Nordlandssykehuset for å fjerne polypper i tarmen. Kort tid etter operasjonen fikk Gåsland store magesmerter. Legene gjorde lite, men forsøkte å roe ham ned med vin og konjakk, skriver VG.

– Smertene økte hver dag, og han følte seg veldig dårlig. Jeg var bekymret, sier datteren Merethe Gåsland Øyen til avisen.

13. juli er det ett år siden faren døde på Nordlandssykehuset. Merethe Gåsland Øyen er i sorg og sint over behandlingen faren fikk på sykehuset.

– Dette er behandlingssvikt og feilbehandling, og det førte til at han døde, sier Øyen.

Vil ha ekstern gransking

Ingen hoder rullet da styret i Helse Nord onsdag tok opp feilbehandlingene ved Nordlandssykehuset. Helse Nord vil ha en ekstern gransking av den betente saken.

Det ekstraordinære styremøtet i Helse Nord ber om at styret i Nordlandssykehuset samarbeider med Helse Nord om å gjennomføre en ekstern revisjon av internkontrollsystemet ved sykehuset der flere pasienter har fått fjernet friske organer i kompliserte operasjoner.

Klinikksjef Hans T. Kvig Rydningen måtte denne uken forlate sin stilling etter avsløringene. Før møtet onsdag ble det spekulert i at også sykehusdirektør Eivind Solheim måtte gå.

– Det er styret i Nordlandssykehuset som må avgjøre dette. Nordlandssykehuset holder et ekstraordinært styremøte om saken kommende fredag, sa Helse Nord-direktør Lars Vorland før møtet.

Etterforskes

Saken har vært under etterforskning av politiet og er sendt til vurdering hos statsadvokaten i Nordland. Også Norsk Pasientskadeerstatning og Helsetilsynet i Nordland er satt på saken.

I pasientjournalene til Gåsland kommer det frem at han klaget på voldsomme smerter flere ganger. Tre dager etter operasjonen var det så ille at han ikke fikk sove.

Datteren som selv er utdannet intensivsykepleier kontaktet sykehuset og forhørte seg om det kunne være lekkasje fra tarmen og spurte om de hadde tatt blodprøve og CRP. Dette ble avfeid med at de ikke tok slike prøver i helgene med mindre det var sterke indikasjoner.

– Sykepleieren sa til meg at legen tolket tilstanden som alkoholutløst delirium og at han fikk konjakk og vin for å dempe uroligheten, sier Øyen til VG.

Merethe Gåsland Øyen prøvde flere ganger iløpet av helgen å få kontakt med legen for samtale, men fikk aldri kontakt.

Ble operert

Først 13. juli tok legen magesmertene på alvor og prøvene viste at det måtte opereres. Lekkasjen datteren fryktet var et faktum. Datteren tok da farvel med faren.

– Jeg forsto at dette kanskje var siste gang jeg så faren min, og kysset han på kinnet før han ble trillet inn på operasjonssalen.

Gåsland ble hasteoperert, men døde på operasjonsbordet. Ifølge obduksjonsrapporten var dødsårsaken betennelse i bukhulen som følge av lekkasje fra tarmen.

– På grunn av det større sakskomplekset ved Nordlandssykehuset avventer vi å konkludere i denne saken, sier Kristian Jarland, statsadvokat i Nordland, som vurderer om saken skal etterforskes videre.