NRK Meny
Normal

Kjørte fra hardt skadet elg: – Det verste jeg har sett

Søndag formiddag fikk viltnemda i Alstahaug melding om en hardt skadet elg på Offersøya. – Bilføreren hadde stukket av fra stedet. Synet som møtte oss var helt jævlig, sier Gerald Persen i viltnemnda. Nå ber politiet om tips i saken.

Skadet elg i Alstahaug

Elgen var hardt skadet, forteller Persen. Bildet er rotert 90 grader. Se originalbildet lenger ned i artikkelen.

Foto: GERALD PERSEN

Gerald Persen i viltnemda i Alstahaug

Gerald Persen forteller at folk hadde samlet seg rundt elgen da han kom til stedet.

Foto: Privat

Politiet ber om tips etter at en fører kjørte fra en hardt skadet elg i helgen. Ifølge avisa Helgelendingen, som først omtalte saken, var kjøretøyet på vei i retning Tjøtta, da det kolliderte med en elg søndag morgen.

Det var Gerald Persen fra viltnemnda som fikk oppgaven med å avlive elgen. Han fikk telefon i halv 11-tiden, og forteller om et makabert syn.

Elgen dro seg framover etter forbeina

Elgen dro seg framover etter forbeina, forteller Gerald Persen.

Foto: Gerald Persen

– Elgen lå like inntil veien da vi kom fram. Den rørte seg ikke, men var fremdeles i livet. Vi bad folkemengden som hadde samlet seg rundt om å trekke unna. Etter at elgen var avlivet falt den over på sida, og da fikk vi se skadene. Det var makabert, helt jævlig, sier Persen til NRK.

Bakbeina på elgen var avbrukket. Den ene bakfoten hadde gått helt av, og hang bare etter skinnet. Persen mener elgen hadde pintes i flere timer da de kom til stedet, og mener dyret må ha hatt det grusomt.

– Basert på blodspor fra veien virker det som om at elgen først hadde dratt seg framover etter bakbeina rundt hundre meter, inn i en liten skog, hvor den hadde gjemt seg. Etter hvert kom den ut av skogen igjen, mot veien, og ble da oppdaget av forbipasserende.

Den ville trolig blødd i hjel om ikke folk hadde oppdaget dyret.

Gerald Persen

Stor elgokse

Skadet elg

– Det er ikke ulovlig å kjøre på vilt. Men det er straffbart å ikke melde fra, sier Gerald Persen.

Foto: Gerald Persen

Han beskriver elgen som en 14-spirs elgokse med en vekt på minst 350 kilo. Det gjør det vanskelig å tro at føreren av kjøretøyet som forårsaket skadene, ikke merket sammenstøtet, mener Persen.

– Det er ikke ulovlig å kjøre på vilt. Men det er straffbart å ikke melde fra. Jeg synes dét er det verste med hele saken. Jeg har aldri tidligere opplevd at noen har stukket av på denne måten før. Det er det verste jeg har sett.

Ifølge Persen var det cirka 40 meter med bremsespor på stedet. Han understreker at han ikke er noen ekspert, men at dette kan tyde på at kjøretøyet har holdt høy fart.

Folk er generelt sett flinke til å si ifra når de ser skadde dyr langs veien. Jeg håper at politiet finner ut av dette, og at føreren melder seg og rydder opp.

Gerald Persen

Ser alvorlig på hendelsen

Operasjonsleder Jon Røsdal ved politiet på Helgeland forteller at de ser alvorlig på hendelsen, men at de foreløpig ikke har fått inn noen tips i saken.

Generelt er det sjeldent at politiet får meldinger om at folk stikker fra skadde dyr langs veien, forteller han.

– Varsler ikke sjåføren selv fra, så varsler som regel vitner oss. I denne saken kan det tyde på at ingen var vitne til hendelsen. Hvis vi finner sjåføren, vil det bli opprettet sak på forholdet, sier operasjonslederen.

Laster Twitter-innhold