Hopp til innhold

Marit (16) kjørte 15 mil i 20 minus

16 år gamle Marit Ånes slet seg gjennom sitt første 15 mil lange hundeløp. – Det var en spennende opplevelse, sier hun.

Marit Ånes hundespann

Klokka 16 på lørdag satte Marit av gårde på Femundløpet i Røros. Søndag formiddag er hun i mål.

Foto: Privat

Etter fullført løp var Marit Ånes sliten men fornøyd med egen innsats.

– Det var en fint løp og jeg kjørte fort. Jeg er fornøyd med en 14. plass. Nå blir det Maajeløpet og femmil om to uker, sier Ånes.

Hun var nemlig med i juniorklassen på helgas store hundeløp på Røros, Femundløpet. Klokka 16.00 lørdag satte hun ut med seksspann.

– Det var kaldt, noe som er en fordel for mine polarhunder. Nå er det blitt litt mildere, nærmere 20 minus. Jeg hadde håpet på mye kaldere, sa Marit Ånes før løpet startet.

– Jeg trives kanskje ikke like godt med kulda, men har heldigvis håndvarmere med meg, sier hun.

Startet tidlig

Marit Ånes
Foto: Privat

Hun har vokst opp med hund og drevet med det hele livet. Da hun var fem år fikk hun sitt første hundespann.

– Jeg kjørte mitt første løp for to år siden. Vi har hatt polarhunder i familien lenge, så det har vært en viktig del av livet mitt. Jeg liker å ha kontakt med hundene. De er bestekompisene mine og bruker mye tid på dem, sier Marit Ånes.

Og for å forberede seg til dagens løp har 16-åringen kjørt et hardt treningsprogram.

– Jeg har kjørt mye med hundene. For å drive styrketrening har hundene fått dratt meg på firehjulingen som veier 500 kilo. I tillegg ble det mange mil på sleden når snøen kom.

Harde forhold

Femundløpet er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hvert år i februar i Midt-Norge. Temperaturer så lavt som -50C, kraftig vind og snøstormer er bare noen av elementene som gir store utfordringer i dette løpet.

Kjørerne vil også oppleve søvnmangel, lange timer stående på bak på en slede for så å løpe opp bratte bakker for å hjelpe hundene underveis.

Underveis i løpet ligger det sjekkpunkter hvor kjørerne kan hvile og fylle opp sleden fra depoter. Her er det også mulig for både kjørere og hunder å hvile. På alle sjekkpunktene finnes det veterinærer som sjekker hundene og gir råd og veiledning til kjørere ved behov.