Hopp til innhold

Kjøpte hus fullt av muselort

Geir Olsen og familien måtte gå rettens vei for å få erstatning etter at de kjøpte et hus som hadde vært invadert av mus. – Det kan ikke forventes at kjøper godtar å få mus med på kjøpet, mener retten.

Kjøpte hus fullt av muselort

MUSEHUS: I veggen fant Geir Olsen flere musebol i isolasjonen, samt biller. Etter at gulvet i kjelleren var fjernet, ble det også avdekket et åpent avløp koblet til det offentlige kloakkanlegget.

Foto: Privat

Samboerne Geir Olsen og Silje Wulff

Kjæresteparet Geir Olsen og Silje Wulff gikk til retten for å få prisavslag og erstatning.

Foto: Privat

Geir Olsen og familien kjøpte høsten 2012 det som de håpet skulle bli et godt hjem på Sortland i Vesterålen.

Men boligkjøpet ble raskt til et mareritt. Da de sommeren etter skulle male om kjellerstua, og Olsen tok av gulvlistene, datt det muselort fra veggen.

– Det åpenbarte seg et helt musebol, sier Geir Olsen til NRK.

Da forsto han hvorfor familien hadde kjent en stram og ubehagelig lukt i kjelleren da det ble varmere i været.

Fikk ikke reklamasjon

– Jeg ble fortvilet med tanken på at vi hadde brukt 2,2 millioner på et hus der vi sto i fare for å måtte rive en hel etasje.

Olsen krevde reklamasjon på grunn av vond lukt og store mengder muselort og musebol i veggen, noe som det ikke var opplyst om i forbindelse med salget.

Hus angrepet av mus på Sortland
Foto: Privat

Reklamasjonen ble avvist av forsikringsselskapet hvor selgeren hadde eierskifteforsikring. Dermed gikk Geir Olsen til retten med krav om prisavslag og erstatning etter avhendingsloven.

Til retten

I Vesterålen tingrett argumenterte familien med at boligen var invadert av mus før salget og at dette var en mangel som skulle vært opplyst om.

Protector Forsikring mente på sin side at eiendommen er solgt som den er og at kjøperen dermed har godtatt å ta over eiendommen med de mangler den måtte ha.

Det kan ikke forventes at en kjøper skal godta å ha fått mus med på kjøpet.

Vesterålen tingrett

Men Vesterålen tingrett gir Geir Olsen og familien fullt medhold og mener det foreligger en forsømmelse fra selger som har handlet grovt uaktsomt.

Vesterålen tingrett

Vesterålen tingrett mener boligens markedsverdi vil kunne reduseres betydelig på grunn av skadene.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det kan ikke forventes at en kjøper skal godta å ha fått mus med på kjøpet, skriver retten i dommen fra november i fjor. Retten dømmer forsikringsselskapet til å betale prisavslag på 294.000 kroner og erstatning på 31.000. I tillegg kommer saksomkostninger på 135.000 kroner.

Lettet etter avgjørelsen

Kjøpte hus fullt av muselort

Slik så det ut under gulvet i kjelleren.

Foto: Privat

– Utfallet var en stor lettelse. Man skal ha erstattet et slikt kjøp. Vi kjøpte huset i god tro med erklæringer fra selger om at alt er i god stand, sier Olsen.

Han håper denne dommen vil hjelpe andre i samme situasjon.

Vi har holdt på med denne saken i et og et halvt år med mye papirarbeid. Det går utover hele familien og selvfølgelig økonomien. Det henger over oss hele tiden at huset står halvferdig.

Protector Forsikring bekrefter overfor NRK at dommen fra Vesterålen tingrett ikke vil bli anket. Dommen er dermed rettskraftig.

Video Ulik informasjon ved boligkjøp

MÅLER OPP OG BEREGNER VERDI: Takstmann Johan Lauvås bruker om lag 15 minutter på å vurdere en 80 kvadratmeter stor bolig i Bergen.