Anonym privatperson spanderte 78 år gammel brannbil på kommune

Da Vågan kommune i Lofoten innså at de ikke hadde råd til å kjøpe tilbake kommunens brannbilklenodium fra 1936, dukket det opp en spandabel og anonym privatperson.

Brannbil fra 1936 Vågan

TILBAKE I KOMMUNENS EIE: Etter at en privatperson bladde opp 35.000 kroner, er den gamle brannbilen fra 1936 igjen tilbake i kommunens eie.

Foto: Roy Charlsen

– Vi er overlykkelig over å ha denne brannbilen tilbake i kommunens eie. Den er hel unik for oss, sier varabrannsjef Roy Charlsen i Vågan.

Brannbilen er en Chevrolet fra 1936 og var Lofot-kommunens første brannbil.

– Det var en revolusjon for byen da den kom hit på slutten av 30-tallet. Inntill da hadde man løpt gjennom gatene med fylte vannbøtter for å slukke branner. Da brannbilen kom sparte det brannvesenet for dyrebar tid, forteller Charlsen.

Bladde opp 35.000

I mange tiår var brannbilen i kommunens eie, før den i 2006 ble kjøpt av en privatperson på betingelse om at kommunen hadde forkjøpsretten ved et eventuelt salg.

I mellomtiden ble den gamle brannbilen pusset opp og gjort kjørbar igjen.

Men da eieren bestemte seg for å selge bilen, innså kommunen at de ikke hadde råd til å betale 35.000 kroner for å få tilbake klenodiumet.

Dermed så det ut til at den gamle brannbilen kom til å forsvinne fra kommunen. Med det var inntill en spandabel privatperson bestemte seg for å bla opp 35.000 kroner og overgi brannbilen til kommunen.

Hvem som står bak kjøpet er hemmelig, men Charlsen i brannvesenet i Vågan er evig takknemlig.

– Det er veldig mye historie knyttet til denne brannbilen. Derfor er vi svært glad for at den nå er tilbake i kommunens eie.

Skal vises fram

Den gamle brannbilen som gjennom en årrekke gjorde en jobb med å slukke branner i Vågan, skal nå vises fram for kommunens innbyggere.

– Vi skal ha den med på diverse tilstelninger og framtidige 17.mai-tog. Hvis det er noen som ønsker å leie brannbilen til ulike arrangement, vil også det være mulig, sier Charlsen.

Kabelvåg 1914

BYTTET UT HEST MED BIL: I mange år var det hest og kjerre, samt løping, som gjaldt da det brant. I 1936 kom den første brannbilen til Vågan. Her fra Kabelvåg i 1914, altså noen år før brannbilens inntog.

Foto: Prospektkort fra 1914