Kjetil har ryddet etter andre i 30 år – i dag fikk han sin egen statue

Det er få forunt å få sin egen statue på torget. Men så er ikke Kjetil Paulsen fra Sortland noen hvem som helst.

Kjetil Paulsen ved siden av statuen av seg selv

Kjetil Paulsen ved siden av statuen av seg selv, som ble avduket i dag.

Foto: Ken Rune Hansen

De fleste som bor i Sortland kjenner godt til Kjetil Paulsen. Hver uke i snart 30 år har han jobbet utrettelig for å rydde opp andres rusk og rask. Når byen har hatt fest, har Kjetil vært tidlig oppe for å gjøre gatene rene igjen.

Og det var etter en livlig utelivshelg, at én av byens innbyggere fikk en idé.

– Klokken var åtte på morgenen, og det så ikke ut. Det lå søppel over alt. To timer senere var det blåst, for da hadde Kjetil vært ute. Slik ble ideen født, om at vi måtte reise et monument over denne mannen, for den innsatsen han har gjort over så mange år, sier Ken Rune Hansen.

Kostet 700.000

Ken Rune Hansen er initiativtaker for komiteen «La oss hedre Kjetil Paulsen»

– Folk fra 13 år helt opp til 80–85 år har bidratt. Dette har virkelig engasjert grasrota, forteller Hansen.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Hansen er initiativtaker til komiteen «La oss hedre Kjetil Paulsen», som i lang tid har jobbet for å få opp en statue av Kjetil på torget. I full størrelse, og i bronse.

Komiteen har bestått av fire personer. De bestilte statuen til 700.000 kroner, før en eneste krone hadde blitt samlet inn.

– Vi tok en sjanse, uten garanti for at vi skulle klare det. Å samle inn så mye penger, har bydd på utfordringer. Men både idrettslag, bedrifter og privatpersoner har stilt opp. Skoleklasser har gjennomført arrangementer, og gitt av overskuddet sitt. Det har vært rørende å være vitne til, sier Hansen.

Stolt

Kjetil selv bodde en tid på institusjon, før han flyttet hjem til Sortland i 1987. Siden da har han jobbet med renhold. I et Norge Rundt-innslag forteller han om jobben sin.

– Det er mye rart folk kaster fra seg. Jeg liker å jobbe, men jeg liker ikke å kaste. Vi må holde naturen fin, sier Kjetil.

Kjetil Paulsen holder Sortland ren for rusk og rask

– Ikke hiv papir. Det er stygt med papir i naturen. Noen drikker så mye at man blir «tullat» i hodet, og knuser flasker. Ikke gjør det, da blir det glasskår, sier Kjetil.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Det er den lokale kunstneren Anne-Kirsti Thoralfsdotter Lind som har laget statuen. I dag ble den avduket foran flere hundre fremmøtte.

– Det har vært helt fantastisk. 600–700 mennesker møtte opp for å gjøre heder på Kjetil. Stemninga i byen i dag er vanskelig å beskrive. Alle har én ting til felles, og det er at man ønsker å takke han for den jobben som han har gjort, sier Ken Rune Hansen.

– Og hovedpersonen selv – hvordan tar han det?

– Han er stolt, men tar det samtidig med ro og fatning. Det er nok få mennesker som får reist en statue av seg selv, mens man fremdeles er i livet. Det er spesielt. Men Kjetil er spesiell.

I år blir Kjetil pensjonist. Statuen skal minne folk på jobben som de selv må gjøre, i fremtiden.

Statuen av Sortlands grunnlegger Georg A. Ellingsen får snart selskap

Statuen av Sortlands grunnlegger Georg A. Ellingsen har fått selskap.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK