Hopp til innhold

400 i tog mot politikernes fiskeripolitikk

Kystfolket raser mot regjeringens fiskeripolitikk og krever å beholde fisken som er knyttet til anlegg i lokalsamfunnet.

Kjemper for å beholde fisken

Mer enn 400 personer møtte søndag opp på Melbu i Vesterålen for å protestere mot det de mener er feilslått fiskeripolitikk.

– Jeg er rasende. Fisken som tilhører oss alle skal ikke bare gi gevinst for et fåtall. Politikerne har sovet i timen i flere tiår, sier Marit Østgård fra Stokmarknes til Bladet Vesterålen.

Hun har ikke gått i demonstrasjonstog siden Alta-aksjonen, men var søndag en av mer enn 400 personer som møtte opp på Melbu i Vesterålen for å protestere mot Norway Seafoods og regjeringens fiskeripolitikk.

Kjemper for å beholde fisken

Aksjonistene mener regjeringen vil utvanne leveringsplikten fra trålere til lokale fiskebruk.

Kjell-Børge Freiberg

Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) krever at leveringsplikten opprettholdes.

Foto: Bjørn Eide

– Vi kommer aldri til å diskutere hvorvidt rettighetene som er knyttet til dette landanlegget skal kunne flyttes andre steder, var Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freibergs krystallklare melding under gårsdagens folkemøte på Melbu.

– Det har vi vært veldig tydelige på fra dag én og det kommer vi til å være veldig tydelige på i fremtiden også.

Han og lokalbefolkningen krever at fisken som er knyttet til Norway Seafoods' anlegg på Melbu, leveres dit også i fremtiden.

– Dersom selskapet ikke lykkes og ønsker å forlate Melbu kommer vi til å være lei oss, men vi kommer til å stå på kaia å sikre at rettighetene som tilhører her blir liggende igjen.

– Hjulene står stille

Lokalbefolkningen reagerer på at trålerne drar opp store mengder fisk, mens lokalsamfunnet blir stående igjen uten arbeid.

– I fjor viste det seg at Norway Seafoods har hatt rekordeksport av ubehandlet fisk ut av landet. Samtidig har hjulene stått stille her, sier Jonas Ellingsen som er en av initiativtakerne til aksjonen på Melbu.

(Artikkelen fortsetter under)

Kystaksjonens demonstrasjon på Melbu

Demonstrantene på Melbu krever at fisken som er knyttet til Norway Seafoods' anlegg, leveres dit også i fremtiden.

Foto: Bjørn Eide

Tar opprøret til Stortinget

Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har varslet at regjeringen vil innføre regional leveringsplikt for å øke lønnsomheten i fiskeriindustrien.

Foto: cf-wesenberg@foto.no

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har varslet at regjeringen vil innføre regional leveringsplikt for trålere, og dermed fjerne plikten til å levere ved et enkelt anlegg eller kommune.

Aspaker viser til at norsk fisk møter global konkurranse og behovet for omstilling blir derfor stadig mer påtrengende.

– Det har vært store økonomiske utfordringer i norsk filetindustri over lang tid, og det bekymrer regjeringen, sa Aspaker til NRK den gang.

Men forslaget er møtt med sterke reaksjoner i kystsamfunnene i nord, og 3. mars inntar kystopprørerne stortingsplassen for å demonstrere mot regjeringens fiskeripolitikk.

Legger ned i nord

Ifølge Norway Seafoods har ikke filetindustrien langs kysten tjent penger på 15 år, og flere tusen arbeidsplasser er forsvunnet. Permitteringene har blitt stadig flere og lenger også for Norway Seafoods’ rundt 600 ansatte i Nord-Norge.

Selskapet har varslet endringer i nord og tidligere denne måneden ble det bestemt at flere anlegg forsvinner.

Norway Seafoods ønsker å selge anlegget i Mehamn og bygge ned Hammerfest.

Samtidig investerer det Røkke-eide konsernet mellom 150 og 200 millioner kroner i filetanleggene i Nordland og Finnmark fram til 2017 for å gjøre produksjonen mer lønnsom ved mottakene i Stamsund og Melbu og Båtsfjord.

80 mister jobben

Endringene i Norway Seafoods medfører at 80 ansatte i nord mister jobben, samtidig som flere blir sesongarbeidere.

– Dagens virksomhet i Norway Seafood gir et underskudd i et normalår på 25 millioner kroner. Kapasiteten i anleggene er tre ganger større enn produksjonsvolumet. Det er åpenbart for alle at nye grep må til for å sikre foredlingen og arbeidsplassene her, sier konsernsjef Thomas Farstad i en pressemelding fra selskapet.

Han viser til at foredlingen videreføres i sju av de åtte kommunene i Nordland og Finnmark der Norway Seafoods har anlegg.

– Er statsrådens strategi å vente så lenge at landanleggene blir lagt ned, eller vil det komme tiltak på kort sikt, ville stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) vite.