Kjedemelding skapte telefonstorm

Fortvilte nordlendinger over hele landet ringer inn til Palestinakomiteen i Bodø og på Sortland.

Såret palestiner

Minst 40 palestinere er drept på Gazastripen siden bakkeoffensiven startet i går ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Foto: YASSER SAYMEH / AFP

Folk vil vite hva de kan gjøre for å hjelpe sivilbefolkningen i Gaza. Tromsø-legen Mads Gilbert som er i Gaza, sendte i går ut ei tekstmelding hvor han oppfordret alle til å gjøre noe. Og nordlendingene reagerte kjapt.

- Folk ringer fra Nordland, fra Troms, ja til og med fra Oslo. De spør hva de kan gjøre for å protestere mot blodbadet i Gaza, forteller Ellingsen.

Opererer og rapporterer

Sammen med legekollega Erik Fosse befinner Gilbert seg midt i urolighetene. Legene tilhører organisasjonen Norwac (Norwegian Aid Committee), og har stilt seg til disposisjon for det palestinske helsevesenet. Samtidig rapporterer Gilbert til flere radio og tv-selskaper om følgene av den israelske invasjonen.

- Et dødsrike

Konflikten i Midtøsten gikk lørdag over i en ny fase da Israel
etter flere dagers luftangrep mot mål på Gazastripen sendte inn
bakkestyrker. Minst 40 palestinere er drept på Gazastripen siden bakkeoffensiven startet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I klare ordelag beskriver tekstmeldingen hvor forferdelig situasjonen er for sivilbefolkningen i Gaza.

De bombet det sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til Shifa. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle. Mads G. 3.1.09 13.50, Gaza, Palestina.


Gilbert sammenligner situasjonen med Hades. I gresk mytologi er Hades navnet på dødsriket, og guden som styrer det. Meldingen ble sendt til mediene og til enkeltpersoner, som spredte den til tusenvis av mennesker landet rundt.

Mads Gilbert.

Lege Mads Gilbert befinner seg i Gaza

Foto: NRK

- Folk er forbannet

Selv har Cristoffer Ellingsen i Palestinakomiteen på Sortland sendt meldinga til over hundre personer.

Les også: Samlet for Palestina

- Folk som ringer er rystet over det som foregår. Samtidig er det godt å se at folk engasjerer seg. Selv om vi nettopp har avsluttet en julefeiring med overflod at mat og materielle goder, klarer folk å bli forabannet og vise solidaritet, sier Ellingsen.

Les også: Tente lys for Gaza

Det er planlagt demonstrasjoner og markeringer til støtte for folk i Gaza flere steder i fylket i uka som kommer.

Les også: Brukte tåregass på demonstranter