Hopp til innhold

Kirkene i Troms

Her kan du se hvilke kirker i Troms som har deltatt i konkurransen.

Kirkene i Troms

Bardu kirke:
Bardu kirke er en åttekantet tømmerkirke og ligger på Setermoen like ved Europavei 6. Den er soknets hovedkirke og fungerer som garnisonskirke. Bardu kirke ble tatt i bruk i 1829 og er bygd som en kopi av kirken på Tynset.

Dette på grunn av Bardu-folkets kulturelle tilknytning til Tynset og Østerdalen.

Bardu kirke
Foto: Arkitektguide for Nord-Norge og Svalbard

Historien forteller at da innbyggerne i Bardu fikk tillatelse av myndighetene til å bygge kirke reiste byggmester Ole Olsen Lundberg til sin hjembygd Tynset for å se på kirka der og bruke den som modell.

 

Bardu kirke interiør
Foto: Arkitektguide for Nord-Norge og Svalbard

Galleriene i kirken følger kirkerommets åttekantform, og bidrar til å gi kirkerommet intimitet. Mye av kirkens inventar er gitt av bygdas kvinner og menn.

Juryens begrunnelse: Denne kirka er vakker og høyreist og er et symbol på innvandrerhistorien fra Østerdalen til indre Troms. Innvendig er kirka veldig sjarmerende og intim.

Lenvik kirke:

 

Lenvik kirke
Foto: Lenvik kirke

 Dette er en korskirke som er i tre bygd i 1879 med 750 sitteplasser. Kirken ligger vakkert til på en høyde to mil nord for Finnsnes med utsikt over Gisundet og skipsleia.

Lenvik kirke er utstyrt med et 98 år gammelt pipeorgel, som er i tilnærmet original stand. Lenvik kirke er en klassisk korskirke og tidstypisk for kirkene som ble reist på siste halvdel av 1800-tallet. Den har klare likhetstrekk med Dyrøy kirke og den gamle kirken i Målselv, som brant ned til grunnen for omlag 30 år siden.

 

Lenvik kirke
Foto: Lenvik kirke

Lenvik kirke er godt vedlikeholdt. Interiøret er enkelt, der fargene er bragt tilbake til opprinnelsen i lys brungrønn.

Juryens begrunnelse: Dette er en stor, flott og imponerende korskirke som ligger nydelig til i terrenget. Kirka er i tillegg nyrestaurert og flott innvendig.

Skjervøy kirke:

Skjervøy kirke er en korskirke bygd av laftet tømmer med langt skip og små korsarmer. Den har sin beliggenhet i en bakkeskråning og er godt synlig fra sentrumsbebyggelsen og fra sjøen. Kirken ble reist i 1728 og er Nord Hålogalands eldste trekirke.

 

Skjervøy kirke
Foto: Ågot Berg

  Kor og sakristi er siden bygget til, og er lavere og smalere enn kirkerommet. Skjervøy er et gammelt kirkested og allerede på slutten av 1600-tallet var det kirke her.

Folk kom fra store deler av Finnmark og Troms til kirkehelg på Skjervøy. Kirken hadde også en sentral rolle i forbindelse med Kautokeino-opprøret etter som Skjervøy regnes som arnestedet for opprøret.

Juryens begrunnelse: Kirken ligger nydelig til i ei skråning, og er en god representant for de eldste trekirkene i Troms. Innvendig er kirken er meget vakker og sjarmerende. 

Tromsdalen kirke:

Tromsdalen kirke
Foto: Arkitektguide for Nord-Norge og Svalbard

Populært kalt Ishavskatedralen på grunn av den karakteristiske formen. De 11 aluminiumsbelagte betongplatene på hver side av taket gir assosiasjoner til isfjell.

Kirkens vestvegg, som omgir hovedinngangen, består av en stor glassfasade med et markant kors.

 Med østveggens glassmosaikk har kunstneren Victor Sparre skapt et av sine mest betydningsfulle kunstverk. Det framstiller Guds hånd, hvor det utgår tre lysende stråler; en gjennom Jesus, en gjennom en kvinne og en gjennom en mann.

Kirkebenkene av eik, de store prismelysekronene, alterringen og prekestolen er holdt i en stil som sammenfaller med kirkerommets strenghet og enkelhet.

Tromsdalen kirke er både en turistattraksjon, et symbol og landemerke for byen Tromsø. Kirken er tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig og ble innviet i 1965.

Juryens begrunnelse: Som en skulptur i landskapet - nærmest et symbol på Nord-Norge. En meget verdig representant for den nye tid.

Trondenes kirke:

 

Trondenes kirke
Foto: Trondarnes distriktsmuseum

 Dette er verdens nordligste steinkirke. Det har til nå vært en utbredt oppfatning at kirken ble bygget i omlag 1250, men senere tids forskning heller mot at kirken er av nyere dato - den ble fullført ca 1440.

Trondenes kirke ligger omlag tre km nord for sentrum av Harstad på Trondeneshalvøya, som er et historisk sted med spor helt tilbake til vikingtiden. Rundt kirken finnes det rester av befestninger, som skulle beskytte en tidligere trekirke mot angrep.

Trondenes kirke inneholder flere kunstskatter og har et iøynefallende interiør. Foruten de tre alterskapene har kirken bevarte kalkmalerier og en alterbrunn fra 1300-tallet. I takverket er det funnet rester av Norges eldste bevarte seil.

Trondenes kirke rommer fortsatt mange gåter og er en av landets fremste kulturminner fra middelalderen. Dette er hovedverket i norsk senmiddelalder.

Trondenes kirke
Foto: Trondarnes distriksmuseum

Juryens begrunnelse: Dette er den eneste middelalderkirken i Troms, og fortjener absolutt en plass blant de vakreste. Det er et rent og vakkert steinbygg som også har nydelige kunstskatter inne. Beliggenheten er ikke bare historisk, men også flott.

Stem på Trondenes kirke: Send SMS med kodeord KIRKEN og tallet 10 til 1987.