Hopp til innhold

Kirkene i Nordland

Her kan du se hvilke kirker fra Nordland som har vært med i konkurransen.

Kirkene i Nordland

Bodø domkirke:

Dette er Nordlands eneste domkirke.

Den er oppført i betong og har en monumental form. Domkirken i Bodø er en langkirke med 890 sitteplasser, og er oppført i funksjonalistisk stil.

Bodø domkirke
Foto: Bodø domkirke

Kirken er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas, og ble innviet i 1956.

I forbindelse med kirkens 50-års jubileum i 2006 har man tatt i bruk navnet Nordlandskatedralen om kirken, som med sitt parkanlegg i Bodø sentrum ligger på samme sted som den gamle kirken som brant ned til grunnen under bombingen av Bodø i 1940.

Karakteristisk

Orgelet i Bodø domkirke
Foto: Bodø domkirke

Det mest karakteristiske med kirken er det gjennombrutte frittstående klokketårnet og den femskipete basilikaformen.  

Altertavle Bodø domkirke
Foto: Bodø domkirke

Domkirken er vakkert utsmykket og mest iøynefallende er det 12 meter høye glassmaleriet som er kirkens altertavle. Kunstverket er utført av Aage Storstein og Borgar Hauglid, og viser Kristi himmelfart. Bodø domkirke ble fredet i 2002.

Juryens begrunnelse: Den er plukket ut som den vakreste by-kirka, og som den enste domkirke i Nordland. Juryen mener arkitektene har valgt en dristig og spennende form. De vil spesiellt fremheve den fantastiske glass-kunsten på 12 meter som er kirkens altertavle.


Dønnes kirke: 

Dønnes kirke
Foto: Dønna kirkekontor

Dønnes kirke er en middelalderkirke bygd i stein på øya Dønna på Helgeland. Kirken er oppført en gang mellom 1200 og 1300, og ble opprinnelig bygget som et enskipet familiekapell. Dønnes kirke ble den gangen omtalt som Dynjarnes kirke, og var en privat del av Dønnesgodset.

I 1866 ble kirken utvidet til triangelkirke og utstyrt med løkkuppel, lik den man finner på Alstahaug kirke og Herøy kirke.  

Kirkerommet i Dønnes kirke
Foto: Dønna kirkekontor

Dønnes kirke er vakkert utsmykket med blant annet «Madonna med barnet» fra 1200-tallet, en figur av St Laurentius fra 1400-tallet, prekestol fra barokken og en altertavle fra 1670.

Juryens begrunnelse: I Nordland er det fem middelalderkirker, og juryen mener Dønnes er den vakreste både utvendig, innvendig og når det gjelder beliggenhet.

Borge kirke:

Borge kirke
Foto: Frode Wigum


Dette er en av Nordlands yngste kirker. Den ble innviet i 1987, etter at den gamle kirken på Borg i Vestvågøy brant ned til grunnen under en vinterstorm. Borge kirke er tegnet av Knut Gjernes og oppført i betong.

Arkitekten har gitt kirken en naturlig form og karakter, ut fra hensynet til landskapet og fjellene som omkranser kirkestedet. Borge kirke er å betrakte som en arbeidskirke, med et moderne arkitektonisk særpreg.

Kirken er reist på historisk grunn, etter som det i dette området er funnet betydelige arkeologiske rester fra vikingetiden. Like ved kirken ligger Vikingmuseet Lofotr, som årlig kan varte med 60.000 besøkende.

Juryens begrunnelse: Dette er en god representant for moderne byggestil hvor også landskapet rundt i aller høyeste grad er tatt med i den arkitektonikse utforminga. Kirka har også et godt og høyt kirkerom med vakker og moderne utsmykking.

Hadsel kirke:

Hadsel kirke
Foto: Hadsel kirke

Hadsel kirke er en rødmalt åttekantet trekirke som ligger på en bakketopp mellom Stokmarknes og Melbu med utsikt over Hadselfjorden mot Møysalen.

Den åttekantede formen gir kirken et karakteristisk og intimt preg. Hadsel kirke ble oppført i laftet tømmer i 1824, men dens vakre og detaljrike interiør er av mye eldre dato, og er blitt flyttet hit fra andre kirker. Mest iøynefallende er den gamle altertavla som er laget i Utrecht i Nederland i omlag 1520.

 

Hadsel kirke
Foto: Hadsel kirke

Et sagn forteller at det var en spansk/nederlandsk prinsesse som ga altertavlen i gave, som en takk til Gud etter at hun overlevde en stormfull sjøreise mellom Nederland og Danmark.

Juryens begrunnelse: Meget vakker - som et smykke på bakketoppen. Altertavla er i særklasse. Dette er en god representant for alle de vakre mindre trekirkene som er foreslått i Nordland.

Vågan kirke:

 

Lofotkatedralen
Foto: Kirkekonsulenten.no /Arne E. Sæther

 

Populært kalt Lofotkatedralen - et navn den fikk av biskop Eivind Bergrav. Vågan kirke er en korskirke tegnet av arkitekt Carl J. Bergstrøm, og oppført i tømmer i 1898.

Kirken ligger sentralt til på et lite høydedrag like ved E 10 gjennom Kabelvåg. Kirken kan også sees fra sjøsiden og har i alle sine år vært et landemerke med sin karakteristiske form. Til å begynne med var den et kjært samlingssted for de mange fiskerne som hadde tilhold i Kabelvåg under Lofotfisket, den gangen Kabelvåg var et betydningsfullt fiskevær.

Vågan kirke er den største trekirken nord for Trondheim med omlag 1200 sitteplasser.

Juryens begrunnelse: Den er et symbol på den tidens byggestil og et symbol på Nord-Norsk fiskerihistori. Dette var også en klar favoritt blant de innsendte forslagene fra publikum.