NRK Meny
Normal

– Forstår at mange etterlatte synes dette er grusomt

Kirkegården i Svolvær ser for tiden ut som slagmark. En ny teknologi gjør at nær 1700 graver skal fylles på og gjenbrukes.

Svolvær gravgård

GRAVGÅRD: Det er ikke et hyggelig syn som møter de etterlatte på gravgården ved Svolvær kirke.

Foto: John Inge Johansen

Anleggsmaskiner, rør, pukk og opphugde trær ligger strødd over kirkegården i Svolvær. Der det tidligere var gressletter og gravsteiner på rekke og rad, er det nå en byggeplass.

– Trist syn

Enke Siri Bjercke synes det er et trist syn og sier at mange mener det samme.

– Jeg forstår at etterlatte som har familie, og kanskje et barn, begravd her, synes det er grusomt å komme hit.

Hun tror resultatet blir bra, men synes det er trist å se kirkegården fra 1928 i dagens forfatning.

– En kirkegård kan ikke behandles som en vanlig anleggsplass. Det er så mye følelser og sorg knyttet til et slikt sted at en kirkegård må behandles med respekt.

Pårørende Siri Bjercke

TRIST SYN: Siri Bjercke synes det er et trist syn som møter de etterlatte.

Foto: John Inge Johansen

Skal gjenbruke nær 1700 graver

Årsaken til det omfattende anleggsarbeidet, skyldes en oppgradering av gravplassene.

For noen år siden ble kirkegården i Svolvær betraktet som full, men nå gjør ny teknologi at området kan benyttes på nytt.

Det innebærer at alle gravsteinene fjernes fra kirkegården og at det registreres GPS-posisjoner for hvor de skal ligge.

– Årsaken er at vi nå har muligheten til å ta bort all masse som ikke er egnet til gjenbruk for begravelser, og fylle på med ny jord, sier kirkeverge i Vågan, Kjersti Johansen.

Over hele landet er det i dag en stor utfordring å finne nok areal til gravplasser og med den nye teknologien kan nye gravplasser etableres over de gamle.

I utgangspunktet skulle arbeidet vært ferdig i sluten av oktober, men på grunn av forsinkelser kommer vinteren raskere enn planlagt, dermed må de etterlatte forberede seg på å vente til april/mai før gresset er sådd og støttene på plass igjen. At arbeidet med å fristille areal på gravplassen har tatt tid, beklager kirkevergen.

– Jeg vil beklage at informasjonen ikke har nådd fram til alle og at den nok har vært litt mangelfull. Det er sterkt beklagelig. Vi gjør alt vi kan for å rette det opp.

– Vanskelig for mange

Tilbake på kirkegården er Bjercke glad for at det blir frigitt flere graver og at anlegget skal kunne brukes av byens befolkning, men håper at de etterlatte snart kan besøke gravene igjen.

– Dette er vanskelig for mange.

  • Se TV-programmet Schrødingers katt behandle teamet
Etter døden skal menneskekroppen brytes ned og bli til jord. På mange kirkegårder i Norge går prosessen altfor langsomt fordi verken mikrober eller oksygen når ned dit kista ligger. Nå er det utviklet en kjemisk løsning som kan sprøytes ned i graven for å få fortgang i prosessen."