NRK Meny
Normal

Kinesiske leger fjernet svulsten

Arve Johnsen (36) fikk i 2006 konstatert den mest aggressive formen for primær hjernesvulst som finnes. Kun tre prosent sjanse fikk han til å leve i fem år. I dag ble han erklært frisk.

Arve Johnsen, med kona Vanja Hauan og datteren Iselin

ERKLÆRT FRSIK: Arve Johnsen og kona Vanja Hauan med datteren Iselin (2) på sykehuset i Beijing.

Foto: Privat

Som første nordmann dro Johnsen til sykehuset Phoenix International Cancer Centre i Beijing, som mente de kunne hjelpe ham å bli kvitt hjernesvulsten.

– Det er en gledens dag for oss alle, stråler Arves samboer Vanja Hauan på telefon fra Kina. Det er dette man har drømt om, men kanskje ikke alltid trodd skulle få et så bra resultat som akkurat det vi fikk, fortsetter hun. Arve Johnsen var i møte med legene da NRK tok kontakt.

Vokste en centimeter i måneden

Johnsen ble behandlet ved UNN, men med operasjon kunne de ikke fjerne alt siden det gikk tre blodårer igjennom primærsvulsten. Risikoen ville være for stor for at det kunne gjøre Arve sterkt redusert. Også stråling ble gitt, men svulsten forsvant ikke. Arve fikk beskjed da beskjed om at han hadde tre prosent sjanse for å leve i fem år, og de hadde ikke mere behandling for han i det norske helsevesenet.

– Arves svulst vokste en centimeter i måneden, nå er svulsten død, jubler Hauan.

Julegave

Arve Johnsen (36) erklært frisk av kreft

HELSETURIST: Etter mange tøffe behandlinger kan Arve Johnsen gå på trilletur med datteren Iselin.

Foto: Privat

Arve, familien og venner nektet å slå seg til ro med dette, og våren 2007 reiste Arve til Kina og fikk behandling for hjernesvulsten med et positivt resultat. Arve ble også erklært frisk av norske leger da han kom hjem etter behandlingen.
Men etter en stund dukket det opp to nye svulster. Atter en gang måtte Arve reise til Kina da det ikke finnes noen behandlingsform for ham i Norge.

Etter to behandlinger i Kina fikk han sin beste julegave noensinne – han ble erklært frisk.

Naturmedisin

Medisinen Arve har fått er en kombinasjon av genterapi sammen med medisin basert på gammel kinesisk naturmedisin kombinert med cellegift. Behandlingsformen er blitt møtt med stor skepsis av det norske helsevesenet.

I dag kan ikke Arve og hans familie noe annet enn å riste på hodet av dem, men det har kostet å bli frisk.

En million kroner

Phoenix International Cancer Centre i Beijing

Phoenix International Cancer Centre i Beijing.

Foto: Privat

Totalt har Arve måttet betale nærmere en million kroner av egen lomme. Han har ikke fått innvilget noe økonomisk støtte fra den norske stat til kreftbehandlingen. Arve pantsatt hus og hjem for å kunne gjennomføre behandlingene.

– Det er trasig at vi har vært nødt til å gjøre det, men det er verdt det i dag. Likevel er det synd og skam at ikke det norske helsevesen bidrar, når man kan vise til at det hjelper. Vi vil også sende en varm takk til alle som har engasjert seg i denne saken og bidratt til at vi har kunnet gjøre dette. Men det er synd at man selv må betale for å bli frisk. Det er ikke alle som kan det, fortsetter Hauan.

Nå ser hun fram til å ta med seg barnet og samboeren tilbake til Brønnøysund for å feire jul sammen med familie og venner.

– Det kommer til å bli en fantastisk jul, sier Hauan.