Hopp til innhold

«Kvakkulerer, Kenneth!»

– Det er utrolig stas at de ville ha min tegning, sier Kenneth Veset. Som én av elleve får 17-åringen sin egen stripe på trykk i Donald Duck & Co.

Kenneth Veset og del av tegneseriestripen hans om Donald

Kenneth Veset fra Leirfjord nådde til topps med sitt Donald-bidrag som blir gitt ut fredag 18. oktober.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse når jeg nå får en egen tegneseriestripe på trykk, sier Veset til Helgeland Arbeiderblad om bidraget hans som fredag 18. oktober utgis i Donald Duck & Co sitt talentbilag.

17-åringen fra Leirfjord i Nordland forteller at tegning har vært en stor del av oppveksten, men at interessen for Donald-tegninger kom da han var 12 år og satte seg mer inn hva Donald handlet om.

– Jeg liker humoren. Spesielt flink synes jeg Donald-tegneren Don Rosa er til å fortelle historier. Han henter historier fra virkeligheten. Det er underholdende og lærerikt, sier Veset som også har den norske Donald-tegneren, Arild Midthun, som sitt forbilde.

– Skrue er favoritten

Kenneth Veset sitt bidrag i Donald Duck 18.okt

En av sidene Kenneth Veset har laget til fredagens talentbilag.

Foto: Kenneth Veset

Favoritthistorien til den unge tegneren er Rosas om ”Skrues liv og levnet”, en lang historie om Skrues liv på flere episoder. Da Veset begynte å tegne figurer i Donald Duck-serien viste det seg at enkelte var vanskeligere å tegne enn andre.

– Ole, Dole og Doffen er uten tvil de mest utfordrende å tegne. De skal alle tre være like, og jeg må passe på størrelsen deres i forhold til hvor stor jeg tegner Donald, sier Veset.

Favorittfiguren å tegne er Skrue McDuck, Donalds onkel og verdens rikeste and.

– Jeg liker veldig godt å tegne Skrue. Gjerne fra hans glansdager som gullgraver i Klondike.

– Å finne på historier er vanskelig

17-åringen sier at selv om tegningene kan være utfordrende, er det å finne en historie det vanskeligste.

– Ideer kommer alltids, men å få en god historie ut av det er ikke alltid like lett. Én dag går til å gruble over hva stripen skal handle om, og en dag til tegning. Fargelegging tar jo også litt av tiden, men på en dag med tegning klarer jeg å produsere 1-2 sider, sier Veset.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kenneth Veset lager tegneserier

På en dag med tegning klarer Kenneth Veset å produsere 1-2 sider med Donald-historier.

Foto: Picasa

I utgangspunktet hadde ikke Veset tenkt å lage en historie til konkurransen som Donald Duck & Co utlyste, men bare sende inn noen tegninger.

Han sendte dem til Donald-redaktøren, Marius Molaug, som syntes Veset lagde flotte forsider og som hadde et sterkt ønske om en historie fra Vesets hånd i talentbilaget.

– Jeg lagde da denne korte historien, og svaret på det var:

«Kvakkulerer, Kenneth!

Det var veldig sterk konkurranse her, men historien din klarte å smette seg gjennom nåløyet og vil bli trykket i talent-bilaget vårt! Følg med i Donald Duck & Co. 42!»

Redaktør i Donald Duck & Co, Marius Molaug.

Selv om Veset bruker mye tid på rommet sitt, omgitt av Donaldblad og bøker, er han en friluftskar som er mye ute i skogen.

– Det høres kanskje dumt ut, men jeg bruker å ta med meg en Donald pocket, forteller Veset.

Fantegning til Arild Midthun laget av Kenneth Veset

Kenneth Veset har laget en fantegning til sitt forbilde, den norske Donald-tegneren, Arild Midthun.

Foto: Kenneth Veset