Hopp til innhold

Katedral og øyhopping

En av Herøys største attraksjoner er Helgelandskatedralen. Gjerne i kombinasjon med øyhopping – per sykkel.

Herøy kirke

Katedralen: Herøy kirke, eller Helgelandskatedralen, er fra 1100-tallet; kirken Petter Dass’ ble dømt, og som han senere skjenket blant annet alterkalk i gave.

Foto: Billy Jacobsen / NRK / NRK

- Ja, såkalt øyhopping har blitt stadig mer populært i Herøy, og i områdende rundt, sier Lillian Blakstad Nilsen, som etter et yrkesliv i det offentlige byråkratiet, bruker pensjonisttilværelsen til å jobbe som turistguide.

Utdannet guide

For noen år siden tok hun ettårig utdanning på Helgeland som guide, og har stor glede av å vise folk sitt kjære Herøy.

HØR: Attraksjon Herøy . Reporter: Billy Jacobsen

- Det flotteste med denne jobben er å oppdage hvor begeistret folk blir over det de opplever. Og det blir de jo hele tiden, sier Nilsen.

Overrasket

Lillian Blakstad Nilsen, Herøy kommune i Nordland

Guiden: Lillian Blakstad Nilsen, utdannet turistguide på hjemmebane. Hun opplever stadig begeistrede gjester i Herøy.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

- Det artige er jo å se hvordan folk som faktisk opprinnelig er her i fra, blir overrasket over hvor mye spennende som fins her. Det hender ofte at grupper av utflyttere, som er hjemme på konfirmanttreff og lignende, arrangerer turer med innleid guide.

Katedralen

Nilsen mener Herøy kirke, steinkirken fra 1100-tallet som også kalles Helgelandskatedralen, er en av de virkelig store attraksjoner i kommunen.

Øyhopping

- Men for folk som vil feriere her, er det mye annet også å se og oppleve, og det ligger ikke minst godt til rette for sykling, og øyhopping med ferger og hurtigbåter, sier Nilsen.

Hvite strender

- Her fins mange fine hvite strender, og det fins et utrolig rikt liv i fjæra. I tillegg har jo Herøy et yrende fugleliv, mens det også ligger godt til rette for fisking; både i havet og i ferskvatn.

Hva mener du folk bør få med seg når de besøker Herøy?