Hopp til innhold

Elisabet fant igjen bunaden på søppeldynga

Ved en feil havnet bunaden til Elisabet Westermann i søpla. Da var gode råd dyre.

Mistet bunaden i søpla

MÅTTE LETE I SØPLA: I denne haugen av avfallsposer i sorteringshallen på Vikan fant Elisabet Westermann bunadstoffet med broderingene på. Uten hjelp av sjåfør Ronny Klingen hadde det ikke vært mulig.

Foto: Iris Salten

– Vi har ofte uheldige kunder som kaster ting i avfallet som har stor verdi, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen hos renovasjonsselskapet Iris Salten til NRK.

Det var da Bodø-kvinnen Elisabet Westermann gav dattera i huset i oppdrag å kaste avfallet som sto i plastposer i gangen mandag denne uken uhellet skjedde. Sammen med avfallsposene, lå også en nesten ferdig brodert bunad.

– Uten å vite det hadde hun også tatt med seg bunadstøy som mamma nesten var ferdig med å brodere. Da vi oppdaget det kontaktet vi Iris med en gang, sier Westermann.

– Fant den blant mange hundre avfallsposer

Når uhellet først var ute, var det sjåfør Ronny Klingen som måtte rykke ut. Han har ansvaret for tømming av containere under bakken, og kjørte til Garnveien sammen med sin arbeidsleder Einar Thomesen.

– Vi satte en stige ned i avfallsbeholderen, men jeg fant ikke posen med bunaden, som lå sammen med hundrevis av andre bæreposer, forteller Klingen.

For å hjelpe den ulykkelige familien hentet Klingen derfor innholdet i begge containerne tirsdag morgen og returnerte tilbake til Vikan. Her ble alt avfallet tømt på gulvet i sorteringshallen. Der gikk Elisabeth Westermann igjennom alle posene.

– Hun brukte rundt en halvtime før hun fant bunaden blant mange hundre avfallsposer, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen.

– Mange kilo lettere

Dermed endte historien lykkelig til slutt.

– Jeg er mange kilo lettere. Dette er service langt over hva man kan forvente. Det ville vært helt forferdelig om alt arbeidet mamma hadde lagt ned i broderingen skulle ende med at bunaden var tapt for alltid, sier Westermann.

– Jeg er tante til hun som skal ha den på seg til neste års konfirmasjon. Hun var faktisk sammen med min datter da den ble kastet i søpla. Men nå er det glemt. Vi er bare lettet og lykkelig over at vi fant den igjen, fortsetter hun.

– Ikke uvanlig

Kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen forteller at de nesten ukentlig får telefoner fra folk som har vært uheldige.

– Vi prøver så godt vi kan å hjelpe. Det koster noen tusen kroner å rykke ut med bil, tømme containere og deretter kjøre tilbake igjen. Vi strekker oss ganske langt, for mange er veldig fortvilt. Det er viktig for oss at vi gjør det vi kan for å hjelpe folk, sier han.

På spørsmål om hva folk som regel mister, forteller Pedersen at det er alt fra gavekort til dyre klær og penger.

– Vi har hentet flere titalls tusen kroner fra containere. I romjula fikk vi telefon fra en kvinne som hadde kastet gavekortene sine med en totalverdi på mellom fem- og seks tusen kroner. Da rykket vi ut, og fant gavekortene hennes, avslutter Pedersen.

(artikkelen fortsetter under)

Glad hun fant bunaden igjen

FORNØYD: – Jeg er Iris Service og Ronny Klingen en stor takk skyldig. Fantastisk service, sier Elisabet Westermann. Her sammen med sjåfør Ronny Klingen.

Foto: Iris Salten

– Har hørt om lignende historier før

Fagkonsulent Camilla Rudrud hos Norsk institutt for bunad og folkedrakt forteller at det ikke er uvanlig at folk er uheldige og kaster bunaden i søpla.

– Dette er den store skrekken for alle som eier bunad. Jeg har hørt om flere tilfeller der folk pakker bunaden i en plastpose, for eksempel under flytting, og så havner posen i søppeldunken ved en feil, sier hun til NRK.

Ifølge fagkonsulenten er det gjerne ett års leveringstid på bunader.

– Prisen varierer veldig, men man kan vel si at en bunad koster omtrent 30.000 kroner i snitt. Da er ikke sølvet medregnet.

Hun anbefaler at man pakker bunaden i en pappeske eller koffert i stedet.

– Mange syr også en lapp bake i nakken med navn og adresse. Det kan være lurt.

– Dekker forsikringen slike uhell?

– Det er ikke alltid en vanlig innboforsikring gjør det. Man bør derfor ha en egen verdiforsikring på bunaden, fordi verdien er såpass høy.

NRK har også vært i kontakt med Husfliden i Bodø. De forteller at de bruker over 100 arbeidstimer på å gjøre ferdig en bunad.

– Det er mye arbeid som ligger bak, avslutter Rudrud.