NRK Meny
Normal

Måtte kaste 3000 liter melk i gjødselkjelleren

– Dette hører ikke hjemme i 2014, sier irritert bonde.

Ku på bås
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Bøndene i Hundåla er oppgitte. Ferga til fjordbygda har vært ute av drift siden torsdag, og på lørdag måtte leder i Vefsn bondelag Roger Eliassen tømme melka si i gjødselkjelleren.

– Det er jo begrensa hva man kan bruke til kalvene, så det aller meste måtte kastes.

– Må få konsekvenser

– Det koster jo tid og penger som vi får erstatta fra Tine, men det er jo fryktelig dårlig samfunnsutnyttelse å tømme ut 3000 liter melk.

Eliassen er svært frustrert over de store mengdene som har gått til spille og sier det må få konsekvenser når ferga bøndene er avhengig av ikke kommer.

– Det hører ikke hjemme i 2014 at ei ferge skal være ute av drift i 4-5 dager. Spesielt når vi kun har den ene ferga og vi baserer driften på at den går, sier Eliassen.

– Ikke godt nok

Tove Mette Bjørkmo

Fylkesråd for samferdsel, Tove Mette Bjørkmo.

Foto: Ola Helness / NRK

Det er Boreal som betjener sambandet. Ferga« MF Rana» ligger nå til kai i Hundåla mens den venter på reservedeler. I mellomtiden er det satt inn hurtigbåt, men der kommer ikke melka om bord.

– Det er en uholdbar situasjon og jeg deler Eliassens frustrasjon, sier fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo.

Det eneste sanskjonsmiddelet fylkeskommunen har som oppdragsgiver er å redusere tilskuddene.

– Men det hjelper jo ikke de som skal ha frakta melka si, så det optimale er at ferga går når den skal gå.

– Mangler gode reserveløsninger

Fylkesråd Bjørkmo sier det er viktig at rederiene har gode reserveløsninger slik at de kan sette inn andre ferger mens det foregår reparasjoner eller vedlikehold.

– I alle anbudskontraktene står det at reservemateriell skal være tilgjengelig. Rederiene skal i løpet av relativt kort tid kunne sette inn andre ferger som møter behovene, så dette er ikke godt nok.

Også varaordfører i Vefsn, Magnus Myrvoll er svært misfornøyd med situasjonen.

Roger Eliassen

Roger Eliassen i Vefsn bondelag.

Foto: Privat / Mobilbilde

– Og det er neppe siste gangen dette skjer, for det har stadig vært problemer hvor vi ser at reservekapasiteten er for dårlig. Dette kommer vi til å ta opp med Boreal, sier Myrvoll.

Krysser fingrene

– Reserveferga som skulle blitt satt inn er på sitt årlige verkstedopphold, forklarer kommunikasjonsrådgiver i Boreal Transport, Hilde Urdal.

«MF Rana» kan ifølge Boreal tidligst være i drift i kveld. Eliassen i Vefsn bondelag krysser fingrene for det.

– Vi håper at vi får levert melk i morgen tidlig. Men politikerne må gjøre noe med dette, for man må jo planlegge med at uforutsette ting skjer.