NRK Meny
Normal

Kassett mot rus

Rock Mot Rus på Andenes er Norges eldste rockemønstring. Vi fant en kassett med en reportasje fra 1993.

Kassett mot rus

Denne kassetten, som ble funnet på et mørkeloft, tar oss med tilbake til Rock mot Rus på Andøya på begynnelsen av 1990-tallet.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Denne helga arrangeres Rock Mot Rus på Andenes i Nordland. Norges eldste rockemønstring har helt siden 1983 vært årets høydepunkt for nordnorske amatør-band.

Det betyr selvsagt at det er laga hundrevis av reportasjer om arrangementet. Reporter Knut Folkestad var tilfeldigvis på loftet i går kveld, og fant en kassett med den første reportasjen han laget for NRK. Fra Rock Mot Rus - i 1993.

Unge stemmer

- Jeg var definitivt ferdig med stemmeskiftet, men jeg prata tydeligvis litt annerledes for femten år sida, sier Folkestad i dag. Han husker ikke helt om det var Ungdommens Radioavis eller Etter Skoletid som kjøpte reportasjen, som ble redigert på et firespors kassett-studio, normalt brukt til å lage egne rockelåter på gutterommet.

081

Rock Mot Rus - 2/3. april står det på kassetten. Og telefonnummeret til familien Folkestad, fra den tida vi hadde 081 som retningsnummer i Nordland.

- På nettet står det at vi sluttet med retningsnummer i Norge i 1992, men vi hadde tydeligvis retningsnummer under Rock Mot Rus i 1993. Og vi hadde radioprogram som Norsktoppen og Ti i Skuddet.

- Vi ble spilt en del på radio etter at vi vant Rock Mot Rus i 1992, sier vokalisten i bandet Empire fra Orkanger i reportasjen. Bandet forsvant fra rockekartet like plutselig som de dukket opp.

Karrierestart

Men band som Tungtvann og Madrugada startet karrieren sin på Rock Mot Rus. Og den lille gutten som i reportasjen roper hva guttene i bandet Betrayer skal ha å drikke, er Johan Kristian Berntsen. I dag regnes han for å være en av Norges beste lydteknikere og er fast lydmann for Kaizers Orchestra.

Og plutselig - mer enn tre minutter ut i reportasjen, dukker selveste Morten Harket fra a-ha opp. Snakk om å gjemme på kjendisstoffet! Men det er vel litt i ånden til Rock Mot Rus, og la amatørene komme i forgrunnen.

a-ha

Morten Harket snakket akkurat like sakte den gangen som han gjør i dag, men han var i alle fall overbevist om at rockemønstringa er utrolig viktig for nordnorske band.

- Ikke bare selve konserthelgen, men det å ha noe å se fram til. Sånn sett er denne typen arrangementer utrolig viktig for unge band, sa a-ha-vokalisten i reportasjen.

Fant også kassett

Kjøpsvikbandet Illtreat vant for femten år sida med låta Visions.

- Det var totalt overraskende. Vi hadde tenkt å legge opp og slengte bare med en låt. Da vi ble ropt opp som vinnere, hadde vi allerede pakket vekk instrumentene, sier Marius Hestdahl. På opptaket hører man at bandet roper "men gitarene ligger jo på skola!" rett før de skal fremføre vinnermelodien. Marius fant faktisk en kassett med vinnerlåta for bare 14 dager siden.

- Jeg måtte låne meg en kassettspiller for å få hørt på opptaket. Jeg hører jo at jeg var en del yngre i stemmen den gangen, ler Marius, som i dag er hobbymusiker bosatt i Bodø.

Hør den oppdaterte reportasjen her

Hør den opprinnelige reportasjen fra 1993 her

Publikumsrekord for Rock mot rus