En "passelig dose" med Kari

'Ly' heter den 13.plata til Kari Bremnes, som slippes mandag 19.januar. Og det er mye Nord-Norge i plata.

Kari Bremnes

Alle bildene til den nye plata er tatt i Lofoten i november.

Foto: Siren Lauvdal

Alle bildene til coveret på platen og den lille boken inni er tatt i Svolvær.

- Det er akkurat det lyset som er i november, på en god dag når en får det blåe og helt vidunderlige lyset. Og på kvelden var vi så heldig å få den røde himmelen rett før sola ble borte. Det er mye Nord-Norge i denne plata. Jeg glemmer aldri hvor jeg kommer fra, og det er noe av det som banker sterkest i hjertet mitt, det at jeg er fra Nord-Norge, sier Kari Bremnes.

Passelig dose

Kari Bremnes

Jeg liker ordet 'ly'. Jeg liker det enkle med det, og så liker jeg sånn som som det ser ut, sier Kari Bremnes.

Foto: Sire Lauvdal

En av sangene på den nye plata heter "Passelig dose".

- Denne teksten handler om hvor vanskelig det er en å få en god kombinasjon av det vi ønsker oss og det vi trenger. Det er en rastløshet i denne teksten, men det er jo litt humor i den også. Og kanskje en slags livsfølelse fra meg, det å finne rett dosering i livet, mellom kaldt og varmt, for mye og for lite, den er ugrei å finne, sier kari Bremnes.

Du har kalt plata for "Ly". Er det når du er på besøk hjemme i Lofoten at du søker ly?

- Blant annet. Jeg liker ordet "ly". Jeg liker det enkle med det, og så liker jeg sånn som som det ser ut. Det er et slags ord som handler om noe som er veldig basic for oss alle, og den har en lengsel etter tilhørighet og et sted å gjemme seg. Samtidig er ordet ganske tøft, så jeg synes det er et fint og fyndig ord.

Tysk publikum

Halvparten av konsertene er i Tyskland.

- Jeg har et publikum i Tyskland, og det er fantastisk. Jeg kommer fra et lite land, som er langt, og jeg kan jo ikke komme til Bodø eller Svolvær fire ganger i året heller. Så det å ha et annet land og et annet publikum, er helt fantastisk, sier Bremnes.

Synger du på tysk?

- Nei, jeg synger på norsk, og noe på engelsk. Jeg har sittet i lag med en irsk mann som har gjendiktet noen av sangene på engelsk. Hurtigruten og alle de tingene, de er også på engelsk. Men en del av det tyske publikummet liker veldig godt norsk, så jeg bruker å snakke til folk på en ymse blanding av tysk og engelsk, og så synger jeg mye på norsk og noe på engelsk.

Kari Bremnes gir tre konserter i Nordland.

  • Øksnes 25.februar
  • Bodø 26.februar
  • Narvik 20.mars

I ettermiddag sendes programmet ”Musikk under polarhimmelen” på "Nordland i dag", der Kari Bremnes er intervjuet, og her kan du også høre noen av sangene på hennes nyeste plate. Du kan også høre programmet her: "Musikk under polarhimmelen - Kari Bremnes 15.01.2009"

Nyhetssending på nett i Nord-Norge

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Kan ta førsteåret hjemme

    Et desentralisert videregående skoletilbud ble lansert i Finnmark i dag. Det åpnes for at videregåendeelever kan ta det første skoleåret hjemme. Fylkesråd Johnny Ingebrigtsen sier til iFinnmark at hvis sju elever søker, så vil tilbudet opprettes.

  • Motorferdselsforbud delvis opphevet

    Fylkesmannen har delvis opphevet motorferdselsforbudet i skuterløypene i Tana. Skuteløype 5 fra Màskejohka til Stuorra Ilis åpner i dag. I går åpnet Hillagurra-løypa, etter at reinbeitedistrikt 9 samlet og flyttet sine reinsdyr mot sommerbeitet.

Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig
NRKs direktesendte nyhetssending for hele Nord-Norge, mandag 6. februar 2017.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.