Kapteinen: – Der og da fokuserer du på det viktigste

Mange har latt seg imponere over hvor godt mannskapet håndterte forliset utenfor Lofotodden. – Viser hvordan erfarne fiskere er rustet til å takle ekstreme situasjoner, sier forsker.

Fra havaristedet

Dette synet møtte redningsskøyta «Det Norske Veritas» på havaristedet 4. januar.

Foto: Redningsselskapet

På Facebook skryter flere av måten både redningsmannskap og skipper håndterte situasjonen som oppstod om bord i fiskebåten «Kim Roger» utenfor Lofotodden i januar i år.

Kaptein Geir Roger Benonisen

Geir Roger Benonisen har lang erfaring fra et liv på sjøen. Det hjalp han til å holde roen.

Foto: Kevin Benum Kjeldsrud / TV2

Kaptein Geir Roger Benonisen selv forteller at det der og da var essensielt å holde fokus.

– Det viktigste i situasjonen var å fokusere på å berge mannskapet, og å gi redningsmannskapet informasjonen de behøvde, sier Benoisen til NRK.

Han peker videre på erfaring som et viktig moment, for at man klarte å beholde roen.

– Det handler nok også om at man er oppvokst i fjæra, og kjenner til naturkreftene.

Skjermdump fra Facebook

Noen av reaksjonene på Facebook.

Foto: Skjermdump

Forberedt

Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Audun Hetland, har forsket på hvordan ekstremsportutøvere takler stress i pressede situasjoner.

Audun Hetland

– Kapteinen gjorde alt riktig i situasjonen som oppsto, mener Audun Hetland, førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Rebecca Hetland

Han forteller at evnen til å tenke rasjonelt henger sammen med hvor godt forberedt man er til den situasjonen man står overfor.

– ​Når du står i en situasjon som er veldig krevende, får man tunnelsyn. Du tenker igjennom scenarioet og hvordan det kan ende. Panikken oppstår idet du ikke vet hvordan du skal håndtere det du står overfor. Så lenge man kan gjøre noe for å påvirke skjebnen, vil det være mulig å holde panikken på avstand.

Kapteinen klarer å fokusere på det som er viktig.

Han tar kontakt, leser opp posisjonen sin, tar vare på mannskapet og har kontroll på redningsutstyret. Han holder samtalen igang på et forbilledlig vis. Er du forberedt klarer du i en presset situasjon å holde konsentrasjon på det som er viktig, og skille ut det som ikke er viktig.

Hetland tror derfor reaksjonen til Benonisen er representativ for fiskere med erfaring fra et liv på sjøen.

– En fisker har nok mer enn en gang tenkt igjennom hva som må gjøres dersom ulykka er ute. Du trenger ikke å ha opplevd et forlis. Du har et handlingsmønster som ligger klart når det går galt, og som man følger inntil man bokstavelig talt ligger i vannet.

Hetland ser ikke bort fra at det hjalp på å være nordlending.

– I Nord-Norge er flere vant til å leve tett på naturen og konsekvensene. Du har vært ute en vinternatt før. Du kjenner farene.

Det handler om å ha en strategi for mestring av situasjonen. Det fungerer som en «panikkvaksine».

Audun Hetland / UiT

Lettere for redningsmannskapet

Avdelingssjef Peer-Johan Ødegaard ved 330-skvadronen, som for øvrig var fartøysjef på det aktuelle oppdraget i Lofoten, bekrefter at reaksjonen er representativ for fiskere som havner i havsnød. Også han har latt seg imponere over sindigheten til kapteinen.

– Det smitter over på de andre som er involvert. Det er mye lettere å få fram tydelig informasjon og å lage en god plan når man har med slike mennesker å gjøre.

Ødegaard sier det er viktig å holde roen, samtidig som man får fram alvorligheten i situasjonen, slik at ikke ting blir underkommunisert.

– Dette var en kritisk situasjon som kunne endt mye verre, og jeg synes mannskapet håndterte dette på et utmerket måte.

– At stressnivået ikke var høyere enn det var, gjorde arbeidet vårt enklere. Man trengte å kommunisere mindre over radioen, og sparte slik verdifull tid, sier Ødegaard.

NRK har tidligere skrevet om fiskere som har beholdt roen i ekstreme situasjoner.

Gikk bra med de involverte

Det gikk altså fysisk sett bra med de fem i mannskapet.

Men kaptein Benonisen forteller at tiden etter hendelsen har vært tung for enkelte i mannskapet. Han håper det nå skal være mulig å legge hendelsen bak seg.

Han har tidligere uttrykt stor takknemlighet for innsatsen til involvert redningspersonell.

Laster kart, vennligst vent...
Et redningshelikopter har reddet et mannskap på fem fra en fiskebåt som var i trøbbel utenfor Lofotodden. De fem ombord er nå på vei inn til Bodø med helikopter for helsesjekk.