Hopp til innhold

Kapteinen på russiske «Ragnar» er opprørt: – Kommer oss ikke av flekken

Den russiske luksusyachten står bom fast i Narvik, fordi norske leverandører ikke vil selge drivstoff til båten. – Hjelp oss, slik at vi kan dra herfra, ber den britiske kapteinen.

Kaptein Rob Lankaster. i yachten «Ragnar», som ligger i Narvik Havn.

VIL HJEM: Kaptein Rob Lancaster på luksusyachten «Ragnar» har fått med seg at både lokalmiljøet og norske politikere vil ha han bort. –  La oss få kjøpe drivstoff, så skal vi dra, sier han.

Foto: Frida Brembo / NRK

– Vi ønsker å forlate Narvik. Vi ville reise forrige uke, men ingen leverandører vil selge oss drivstoff, så nå er vi blokkert her, forteller kaptein Rob Lancaster.

NRK fikk tirsdag komme om bord i yachten «Ragnar», som ligger i Narvik Havn.

Eieren skal være tidligere KGB-agent og Putin-venn Vladimir Strzhalkovsky.

Les også Dette er superyachten «Ragnar» - en tidligere KGB-agent eier skipet

russiske yachten Ragnar til kai i Narvik

Yachten har vakt sterke reaksjoner i kjølvannet av krigen i Ukraina, men eieren er foreløpig ikke på noen sanksjonsliste.

Flere har likevel tatt til orde for at norske myndigheter må beslaglegge yachten. Også fordi den ligger i Narvik havn samtidig som NATO-øvelsen Cold Response pågår.

Russisk yacht i bakgrunn av US navy lasteskip

Yachten «Ragnar» (bak) ankom Narvik 15. februar, og ligger til kai, ikke langt fra US Navys lasteskip, som er i Norge i forbindelse med Cold Response.

Foto: Frida Brembo / NRK

– Diskriminering

Beslaglagt eller ei. Yachten kommer seg ingen vei. Ingen vil tilby dem drivstoff.

Den britiske kapteinen Rob Lancaster mener han blir utsatt for grov diskriminering. Og viser til at russiske fiskebåter får kjøpe drivstoff og operere uhindret i norske havner og farvann.

Les også Norge kan ikke ta beslag i russiske yachter uten EUs godkjenning

russiske yachten Ragnar til kai i Narvik

– Jeg er opprørt. Jeg har forstått at diskriminering er forbudt i Norge. Vi er et vestlig crew på 16 personer om bord. Vi har ingen ting med eieren av båten å gjøre.

Han har en teori om hvorfor det er slik.

Luksusyachten Ragnar i Narvik. Kapteinen har satt opp et skilt i havna.

«Vi føler oss diskriminert av norske myndigheter, som sier det er Ok å selge drivstoff til russiske fiskebåter, og la dem operere i norsk farvann. Men ikke oss», skriver kapteinen på dette oppslaget i Narvik havn.

Foto: Frida Brembo / NRK

– Jeg har forstått det slik at russiske fiskefartøy står for 20 prosent av økonomien i Nord-Norge. Det er til Norges fordel at de få operere her, sier Lancaster.

Lancaster forteller at han har tatt kontakt med samtlige leverandører av drivstoff.

– De lokale leverandørene sier bare at de ikke vil tilby oss det. Vi forklarer at vi ikke er på sanksjonslisten, at vi seiler under Malta-flagg og at vi ikke er et russisk crew. Men ingen vil høre på oss, fortsetter kapteinen.

– De kan ro hjem

NRK har vært i kontakt med flere norske leverandører av drivstoff.

Ingen av dem har villet levere til «Ragnar». En av dem er Holmlund oljeservice i Narvik.

– Jeg har ikke noe til overs for russernes framferd i Ukraina. Hvorfor skal vi hjelpe dem? De kan ro hjem. Eller bruke seil, sier daglig leder Sven Holmlund.

Heller ikke Halbakk Bunkers, som leverer drivstoff langs hele Norske-kysten, er særlig lysten på å hjelpe.

I Narvik leverer de vanligvis til de utenlandske malmskipene som trafikkere Narvik havn.

Luksusyachten Ragnar Narvik havn 15. mars

Luksusyachten «Ragnar» har hjemmehavn på Malta, og ønsker å returnere dit. Her fra Narvik i dag.

Foto: Frida Brembo / NRK

Vi vet hva som foregå i Ukraina. Derfor har vi på generelt grunnlag valgt å si nei til alt av russiske båter, også trålere. Vi ønsker ikke å komme i en situasjon hvor vi på en eller annen måte bidrar til russisk økonomi, sier daglig leder Gunnar Gran.

NRK har vært i kontakt med Bunker Oil. Selskapets daglige leder ønsker ikke å kommentere saken, men kan bekrefte at de har vært i kontakt med kapteinen, og at de ikke har solgt drivstoff til yachten.

Har måttet si opp ansatte

Om bord får NRK beskjed om at kapteinen ikke har tillatelse til å la oss filme eller ta bilder. Men han viser oss rundt i superyachten. Den oser av luksus og eksklusivt håndverk.

I slutten av februar aksjonerte politiet, Kystvakten og Tolletaten mot båten.

Det mener Lancaster kun var for å vise muskler.

– Takket være ordføreren som sendte myndighetene etter oss fikk vi politi og Kystvakt om bord. Det synes vi var veldig ubehagelig. Men de fant ingenting.

Narvik-ordfører Rune Edvardsen (Ap) sier han forstår at situasjonen om bord er krevende. Men at han ikke har hatt noen påvirkning på det som har skjedd.

– Jeg skjønner at det er utfordrende å få kjøpt drivstoff. Men det er ikke noe jeg som ordfører kan påvirke. Mange leverandører frykter nok selv å bli utsatt for sanksjoner. Dette er situasjon som norske myndigheter og EU må ordne opp i.

Crewet på luksusyachten Ragnar koser seg som best de kan mens de er fast i Narvik

Mannskapet på 16 kommer fra hele Europa. De prøver å gjøre det beste ut av det ufrivillige oppholdet i Narvik.

Foto: Privat

Det ombygde forsyningsskipet er laget for røffe forhold, og kan bryte gjennom tykk is. Yachten har eget treningsrom, spa, garasje med snøskutere, vannscootere, ski, snowboard. Det er utstyrt med basseng, helikopterplass og flere soldekk.

Lancaster forklarer at «Ragnar» er en kommersiell charter-yacht, som kom til Narvik for å drive med vinterturisme.

– Vi skulle tatt imot gjester på søndag, men de dukket ikke opp.

Han forteller at han i dag har måttet si opp fire ansatte.

– At vi ikke kan ta imot gjestene våre, har fått store konsekvenser.

Sikkerhetsproblemer

Planen var å utforske nærområdet før turen skulle gå til Svalbard og Grønland. Nå vil bare kapteinen og hans crew tilbake til hjemhavna på Malta.

Kapteinen har kjent på bekymringer rundt sikkerheten til crewet. Han forteller at de har opplevd å bli forfulgt og utspurt når de har forlatt det innesperrede havneområdet og at folk kommer nært yachten.

– Vi måtte forhøyne sikkerheten. Narvik Havn fikk ordnet med sterkere gjerder og overvåkningsutstyr, og vi har tatt våre sikkerhetsregler om bord, sier Rob Lancaster.