Kaotisk på fylkestinget i Nordland

Etter at Venstre trakk seg fra forhandlingene med Arbeiderpartiet hersker det nå kaos på fylkestinget i Nordland. Nå kan KrF avgjøre hvem som får makta.

Odd Eriksen på NRKs valgvake

MISTER TOPPJOBBEN? Fylkesrådsleder Odd Eriksen kan miste makta uten støtte fra KrF.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I går kveld satt Venstre, Senterpartiet, Frp og Høyre i forhandlinger om fylkestingsmakta. Får de KrF over på sin side har de flertall og kan overta fylkesrådet.

I dag skal KrF i møter med Arbeiderpartiet for å diskutere muligheten for et videre samarbeid.

Bryter KrF ut?

Kristelig Folkeparti kan se seg nødt til å finne et nytt veivalg etter at Venstre brøt med partiene som har sittet med makta på fylket i de siste fire årene.

Og nå står altså KrF på vippen mellom de to sidene. De har lange tradisjoner for å samarbeide med Høyre, men i de siste 4 årene har partiet samarbeidet med Arbeiderpartiet på fylket.

– Vi skal finne ut om vi fortsatt skal være med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, eller om vi skal bryte ut og gå mot Høyre og den borgerlige siden, sier Arve Knudsen i Nordland KrF.

Arve Knudsen, fylkesråd for næring

Arve Knudsen og Nordland KrF sitter i lange møter for å finne en løsning på hvem de vil samarbeide med.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Alle utfall er mulige

Bjørg Helene Jensen er forhandlingsleder for Nordland Venstre. Hun vil ikke gå i detalj for hva som var bakgrunnen for forhandlingsbruddet tirsdag formiddag. Men hun innrømmer at det er en kaotisk situasjon på fylket.

– Alle utfall er mulige på fylket sånn som situasjonen er nå, sier hun.

Det rene kaos

Dermed hersker det nå fullt kaos på Fylkestinget, hvor ingen vet hvilken hest de vil satse på.

– Alle trodde at alt var avklart i Nordland, og at Odd Eriksen kom til å fortsette som fylkesrådsleder, sier NRKs politiske kommentator, Eivind Undrum Jacobsen.

– Men etter møtene i går er ikke det like sikkert. Venstre har brutt forhandlingene, og det virker som om grunnen til bruddet er at Odd Eriksen har krevd mer makt, fortsetter Jacobsen.

Eivind Undrum Jacobsen

Eivind Undrum Jacobsen mener Arbeiderpartiet nå må gå i seg selv.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

Han tror at Eriksen har ønsket å være mer med å bestemme hvem som skal ha de ulike rollene som fylkesråder. Løsningen skal ha vært uspiselig for Venstre.

– Da satte Venstre foten ned, de ville ikke at deres mangeårige toppkandidat gjennom mange år skulle være truet, sier Jacobsen.

– Må gå i seg selv

Og nå kan Arbeiderpartiet ha gjort et ordentlig mageplask. Etter forrige valg satt partiet med 22 ordførere i Nordland, mens de i år kanskje kan få 10. Og nå ligger de altså an til å bli ryddet ut av fylkeshuset.

– Da må Arbeiderpartiet gå i seg selv og stille spørsmål. Var strategien god nok? Er folkene våre gode nok? Gjør vi en god nok jobb, spør Jacobsen.

Selv om KrF skulle bestemme seg for å samarbeide med Høyre, er ikke løpet kjørt for Arbeiderpartiet. Dersom Senterpartiet velger å samarbeide med Arbeiderpartiet, er de inne. Spørsmålet er hvor mye Senterpartiet vil kreve for å la denne koalisjonen få livets rett.

Dersom Arbeiderpartiet og Høyre oppfatter sentrumspartiene som uklare og vinglete, vil et samarbeid dem imellom være sannsynlig. Slik partiene også samarbeider i Tromsø.