NRK Meny
Normal

Kanonstart for den siste etappen

Klokken 14.00 vil syklistene tråkke seg inn i den fjerde og siste etappen av Arctic Race i Narvik. Ved startstreken vil det ikke være startpistol, men forsvarets egen kanon.

Kanonklare i Narvik for Arctic Race

Lyden fra denne kanonen kommer til å høres over hele byen når startskuddet går. Her står Kristina Hagene fra den norske Hærens artilleribataljon ved kanonen.

Foto: Markus Thonhaugen

I går kom deltakerne i sykkelrittet Arctic Race of Norway inn til Narvik. Den knallharde avslutningen opp til Målselv fjellandsby ble for tøff for Alexander Kristoff og resten av de norske syklistene. Belgiske Ben Hermans vant kongeetappen i årets tredje etappe.

Avslutningen og årets siste etappe vil foregå i Narvik i dag. Klokken to går startsignalet til den 160 kilometer lange løypa. Men starten vil ikke bli signalisert av en startpistol, men av forsvarets egen kanon.

Kanonklare i Narvik

Kristina Hagene jobber i den norske Hærens artilleribataljon. Bataljonen har stilt opp til sykkelrittet av ulike årsaker, men først og fremst for å sikre god stemning.

Med seg har de en såkalt salutskyts, som i dag er en 75 mm salutkanon.

– Akkurat denne kanonen ble brukt i 2. verdenskrig og under invasjonen av Narvik, forteller Hagene.

Om noen skulle være bekymret for kanonskuddet skal de bare puste lettet ut. Det vil ikke være snakk om noen utskytning av kanonkuler.

– Vi kommer til å skyte et løsskudd når starten går, forteller Hagene.

Bataljonen har likevel satt inn flere sikkerhetskontrollører, da trykkbølgen fra kanonløpet vil være kraftig.

Soldater i hele byen

Aleksander Hage er presseoffiser i Hæren og han forteller at de er en institusjonell partner til rittet.

Pressesjef i Hæren

Aleksander Hage er presseoffiser i Hæren.

Foto: Markus Thonhaugen

– I år er vi igjen med å støtte Arctic Race, og i bybildet vil det derfor være mange soldater å se for de som er i Narvik i dag, forteller Hage.

Soldatene som har kommet til byen i forbindelse med sykkelrittet vil hjelpe til på flere områder. Det vil være militærpoliti som jobber med trafikkavvikling i samarbeid med politiet, sanitetsressurser vil bistå ved enkle skader, og en logistikkressursgruppe vil bistå med logistikken inn mot rittet.

– Hæren en stor samfunnsaktør i denne regionen. Arrangementet er også svært lærerikt for soldatene som er med, forteller Hage.

Folkefest i sommervær

I Narvik er det duket for folkefest i et nydelig sommervær. Arrangørene forventer mye folk, som vil fordele seg langs løypa. For de som ønsker å se hele rittet kan de ta turen til sentrum, hvor man kan følge syklistene helt til finalen på storskjerm.

I følge PR-sjef er det flere titalls tusen som vil komme inn til kommunen i dag.

– ASO tror på 70 000, for det var det i Tromsø i fjor på siste etappe. Vi har skrudd det ned til 40 000, som fremdeles er ganske mye, forteller PR-sjef Vigdis Bogholm.

Etappen er 160 kilometer lang, og inkluderer en rundløype på 11 kilometer inne i Narvik sentrum som skal sykles fire ganger. Den lengste motbakken i Narvik er på 2,5 kilometer og har en gjennomsnittlig stigning på 6.5 prosent.