Hopp til innhold

Hurtigruten vil hjelpe Haiti

Hurtigruten vurderer å ta et skip ut av rute langs norskekysten, for å sende det til Haiti.

MS Midnatsol

Det er aktuelt for Hurtigruten å ta et skip ut av vanlig trafikk for å sende det til Haiti.

Foto: Atle Markeng / NRK

Norske myndigheter fikk henvendelsen fra USA søndag.

– Vi ble bedt om å være med i en høyttenkning og dugnad for å kartlegge alternativer i tråd med internasjonal arbeidsdeling om at forskjellige land kan bidra med forskjellige ting til Haiti. EU stiller opp med penger og ser på muligheten for å sende soldater. Vi har blitt bedt om å se på muligheten for å stille opp med skip, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.

I denne forbindelse ba Solheim mandag Norges Rederiforbund om å se på saken. De har igjen tatt kontakt med Hurtigruten ASA.

– Alle må bidra
Ragnar Norum, Hurtigruten

kommunikasjonssjef Ragnar Norum sier Hurtigruten ASA gjerne bidrar med hjelpearbeidet.

Foto: Knut Rindahl / NRK

- Jeg kan bekrefte at vi har blitt kontaktet av rederiforbundet og utenlandske skipsmeglere for å undersøke hva vi kan stille med, sier kommunikasjonssjef Ragnar Norum.

Foreløpig har Rederiforbundet spurt hvilket materiell Hurtigruten kan bidra med, og om de kan stille på kort varsel. Noe de er positive til.

– Dette er en ufattelig katastrofe og alle må bidra. Hvis myndighetene finner ut at det er en fornuftig løsning å bruke hurtigruteskip så er vi positive til å få til det, sier Norum.

For Hurtigruten er det i utgangspunktet snakk om å ta et skip ut av rute langs kysten og sende det til katastrofeområdet. Det vil sansynligvis bli brukt til å huse hjelpearbeidere.

Uklart behov

Hvor mange skip det er aktuelt for Norge å sende totalt, fra hvilke rederier, og hvilke kostnader det her er snakk om er foreløpig umulig å si.

– Så langt har vi ikke kommet lenger enn å fortelle amerikanerne at vi vil se på hva vi kan gjøre. Ingen vet i dag nøyaktig hva som trengs, heller ikke amerikanerne. Ingen kan spå hva som vil skje videre i Haiti, for eksempel med tanke på voldsutvikling. Derfor må vi forberede oss på flere muligheter, forklarer Solheim.

Haitis statsforvaltning er nærmest brutt sammen, selv om landets president har det overordnede ansvaret og må ta ledelsen.

På grunn av den ekstraordinære situasjonen har imidlertid USA og FN i praksis overtatt oppgaven med å gjennomføre tiltak i Haiti inntil landets egne myndigheter er i gang igjen.

– Situasjonen er slik at den blir vurdert fra dag til dag. Med oppløsning av staten tar det tid å få på plass FN. USA sender hangarskip og soldater, men vi vet ikke når norske skip eventuelt kan sendes dit, sier Solheim.

Si din mening her: