Kan risikere inntil et års fengsel etter å ha skadet trafikkdirigent

Trafikkdirigenter er spesielt utsatt for ulykker langs veien, forteller regiondirektør i Statens vegvesen. I går skal en trafikkdirigent ha blitt slått ned av en MC-fører i Vefsn.

Riksvei 78 mellom Halsøya og Leirosen

Hendelsen skjedde på denne veien, riksvei 78, i Vefsn kommune. Bildet er tatt onsdag ettermiddag.

Foto: 03030-tipser

Politiet jaktet i går på en MC-fører som skal ha stukket fra stedet etter å ha slått ned en trafikkdirigent på fylkesvei 78 i Vefsn tirsdag formiddag.

En mann i midten av 40-årene meldte seg for politiet i går kveld, forteller politiadvokat og vakthavende jurist, Pål Gabrielsen, i Helgeland politidistrikt.

En person er avhørt av oss, og er foreløpig siktet etter brudd på veitrafikklovens paragraf 12 som går på det å forlate et trafikkuhell uten å yte nødvendig hjelp. Dette har en strafferamme på inntil et års fengsel. Siktelsen er foreløpig, og kan bli endret.

Pål Gabrielsen / Politiadvokat

Motstridende forklaringer

Gabrielsen forteller at de har fått motstridende forklaringer av siktede og fornærmede, men vil ikke gå nærmere inn på dette av hensyn til etterforskningen. Han vil heller ikke si noe nærmere om trafikkdirigenten faktisk ble slått ned, om vedkommende ble påkjørt eller om hun ble utsatt for begge deler.

– Dette vil vi få klarhet i gjennom etterforskningen.

Førerkortet til MC-føreren vil bli midlertidig beslaglagt mens etterforskningen pågår, legger han til.

– Det var flere vitner til stede, og vi har så langt avhørt to av dem, sier politiadvokaten.

– Hvordan ser politiet på hendelsen?

– Dette er en hendelse med potensielt stort skadepotensial, som vi ser alvorlig på.

Fylkesvei 78 mellom Halsøya og Leirosen

Fylkesvei 78 i Vefsn, fotografert onsdag ettermiddag.

Foto: 03030-tipser

– En ekstrem hendelse

Regiondirektør i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak, beskriver gårsdagens hendelse som «ekstrem», og forteller at det heldigvis er sjeldent at det skjer hendelser som det trafikkdirigentene opplevde i Vefsn i går.

– Jeg har aldri hørt om noe slikt tidligere. Men det er ikke en ukjent sak at det ofte skjer nestenulykker langs veiene der veiarbeidere er involvert, sier Naimak til NRK.

«Skulle kjøre over dirigentene»

Torbjørn Naimak, regionvegsjef i Statens vegvesen

Regiondirektør i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Både ulykker og nestenulykker rapporteres inn til Statens vegvesen av dem som jobber langs veien. NRK har fått sett noen av de meldingene som trafikkdirigentene har sendt inn de siste årene.

«Trafikkdirigent ble nedkjørt bakfra av en bilist som kjørte forbi ledebil. Ble stoppet av asfaltbil, men bilen stakk av ifra åstedet», står det i en av rapportene.

«Trafikkvakt ble utsatt for trusler som "påkjørsel av vakt hvis dirigenter fortsatt var til stede i morgen"», står det i en annen.

En gjenganger i rapportene er at trafikkdirigentene utsettes for ukvemsord og farlig kjøring fra bilistenes side.

364 hendelser med personskade

Tall fra Statens vegvesen viser at det i 2010 ble levert inn 76 rapporter på landsbasis hvor det, med ulik alvorlighetsgrad, inntraff hendelser langs veien med personskade. Dette gjelder alt veiarbeid, ikke bare trafikkdirigering.

I 2011, 2012 og 2013 var tallet henholdsvis 87, 51 og 64, mens det i fjor var 72 slike hendelser.

Fra 2010 og frem til april 2015 har ni hendelser endt med dødsfall, mens ni har endt med alvorlige personskader. 25 har endt med sykefravær i over 10 dager.

– Må ta hensyn

Regiondirektøren mener fokuset på HMS har blitt bedre de seneste årene, og er klar på at de som ferdes langs veien, må ta hensyn til veiarbeidere.

– Trafikkdirigentene er utsatt. Veiarbeiderne gjør en viktig jobb, og dirigentene sørger for både sikkerhet, effektivitet og kvalitet for det arbeidet som utføres inne på et anleggsområde, fastslår han.

– Hvordan jobber dere med denne problemstillingen?

Vi jobber forebyggende, og har fokus på gode rutiner på arbeidsplassen, god arbeidsvarsling og at trafikkdirigentene har fått god opplæring.

Torbjørn Naimak / Regiondirektør i Statens vegvesen
Laster kart, vennligst vent...