Ekspert mener norske barn får for lite ros

Småbarnsmor Torill Glende Hernes er opptatt å rose barna sine, men vil ikke genierklære alt de gjør. Universitetslektor i pedagogikk, Arne Tveit, mener norske barn generelt får for lite av den typen ros de har mest bruk for.

Gir foreldre for mye ros til barn

Småbarnsmor Torill Glende Hernes sammen med barna sine Magnus og Tuva. Hun er bevisst på å rose barna sine når de gjør noe bra, men tror ikke det er bra å gi dem ustanselig med ros.

Foto: Benjamin Fredriksen

På kaia i Bodø har småbarnsmor Torill Glende Hernes tatt med seg barna sine ut i solskinnet. Hun sier hun er bevisst på å rose barna sine når de gjør noe bra.

– Det kan være at de greier noe nytt som de har strevd med lenge. Jeg pleier vanligvis ikke rose vanlige ting de gjør hver dag.

Hun synes ros er viktig, men mener det ikke må bli for mye av det gode.

– Jeg tror ikke det er bra om de hele tiden får høre at de er fantastiske. De trenger ikke bli genierklærte for alt de gjør.

– Gi mer ros

Mange foreldre er redde for å gi barna for mye ros og det skorter heller ikke på advarsler. Blant annet viste en studie fra i fjor at overdreven ros, kan gi narsissistiske barn.

Men Universitetslektor i pedagogikk Arne Tveit ved NTNU, mener foreldre ikke skal være redde for å ødelegge barna med ros.

– Problemet er ikke at vi gir barna for mye ros, men at vi gir dem for lite, sier Tveit.

Han sier de aller fleste barn ikke tar skade av mye ros, men at for lite ros derimot er langt mer skadelig for selvfølelsen og læringsutviklingen.

– De positive effektene av ros overgår de negative, sier Tveit som har skrevet flere bøker om temaet.

Lite bevisst

Arne Tveit

Universitetslektor i pedagogikk Arne Tveit ved NTNU, sier det kan være greit for foreldre å være bevisst på hvilken type ros de gir barna sine.

Foto: Bent Lindset / NRK

Det er derimot typer ros som ikke er spesielt hjelpsom for barnet, sier Tveit.

– For eksempel komplimenter som er overfladisk og lite konkret. Fortell nøyaktig hva du satte pris på, som «så fint at du trøstet henne da hun var lei seg» eller «så bra at du jobbet så lenge med matteleksene».

Han sier mange foreldre har et lite bevisst forhold til hvilken type ros de gir barna.

– Det skaper god stemning og hygge, men det er bare ikke spesielt nyttig for barnas utviklingskurve.

– Kan ikke barn bli selvopptatte og bortskjemte av mye ros?

– De fleste barn tar ikke skade av mye ros. Men blir rosen for overstrømmende og overfladisk, kan den misten sin troverdighet. Det farligste er likevel å ikke gi nok ros.

Kan bli avhengig

Psykolog Kjell Totland er enig i at mye ros er viktig og sier det er ytterst sjeldent noen tar skade av det.

– I noen tilfeller kan mye ros også være uheldig, spesielt hvis rosen formidles uavhengig av en god relasjon og barnets opplevelse av mening og mestring og hvis barnet blir så fokusert på denne rosen at det samle på ros blir det viktigste for barnet og et mål i seg selv. Ros er veldig viktig i et barns oppvekst.Men det bør gis på riktig måte.

Gir foreldre for mye ros til barn?

Familien Hernes utnytter godværet til å ta seg en bytur. Lille Tuva sier hun blir glad når moren skryter av henne.

Foto: Benjamin Fredriksen