Kan ikke utelukke at brannen er påsatt

Hvorfor vitner hørte en eksplosjon like før brannen på Hunstadsenteret brøt ut, er én av tingene politiet ønsker å finne ut av når etterforskningen nå starter.

Hvorfor vitner hørte en eksplosjon like før brannen på Hunstadsenteret brøt ut, er én av tingene politiet ønsker å finne ut av når etterforskningen nå starter.

VIDEO: Brannen pågikk i over 20 timer før brannvesenet fikk kontroll. Derfor kan mange av sporene være brent vekk.

Arne Hammer i Salten politidistrikt

Arne Hammer ved Salten politidistrikt.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Politiet har en vanskelig oppgave foran seg når etterforskninga etter storbrannen på Hundstadsenteret i Bodø nå starter.

En av tingene som politiet vil ha fokus på i dette arbeidet, er å finne årsak til eksplosjonen som flere vitner meldte om kort tid før brannen brøt ut. Fungerende politimester Arne Hammer i Salten politidistrikt utelukker ikke at brannen kan være påsatt.

– Det vi gjør i en sak som denne er at vi tenker veldig bredt. Vi har ikke laget oss noen hypotese, og jobber mot alle tenkelige scenarioer i denne saken, sier Hammer til NRK.

– Hele veggen kom inn

Tor Feir Følvik

Tore Geir Følvik, som NRK snakket med like etter at brannen brøt ut.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

En av dem som befant seg i bygget før brannen brøt ut, var Tore Geir Følvik. Han var inne i bygget og spilte squash i nabolokalene til Jysk da brannalarmen gikk like etter klokken 20.30 onsdag kveld.

– Ikke lenge etter så vi at det sivet røyk inn i lokalene. Plutselig hørte vi et kraftig smell, så kom hele veggen inn, sier Følvik.

Flere teorier

De ansatte sier til politiet at brannen startet veldig raskt, og at flammene slikket under taket nesten med det samme brannalarmen gikk. Hammer påpeker imidlertid at det ikke nødvendigvis er ensbetydende med at brannen er påsatt.

– En slik stor og rask brannantennelse kan skyldes feil i det elektriske anlegget. Dersom feilen har skapt kraftig varmeutvikling i et større område med dyner, madrasser eller lignende liggende inntil, vil flammene nå høyt på kort tid med det samme brannen antenner.

Når det kommer til eksplosjonen kan den ha en naturlig forklaring, fortsetter han.

– Her er så mye skumgummi og annet kunststoff som avgir gasser ved forbrenning. Disse gassene kan etterantenne når temperaturen i lokalet blir høy nok. Det kan være én forklaring på at man har hørt en eksplosjon. Men heller ikke her kan politiet konkludere.

Brann på Hunstadsenteret
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Flere spor kan være borte

Et problem politiet kan stå overfor, er at mange av sporene bokstavelig talt kan være brent vekk. Brannen pågikk i over 20 timer før brannvesenet fikk kontroll.

– Det har vært ekstremt høye temperaturer i lokalet. Vi vurderer nå forløpende om vi skal be om bistand hos Kripos for å finne årsak, sier Hammer.

Han ber folk som kan ha opplysninger i saken om å ta kontakt med politiet på telefon 02800.

– Vitner har kanskje observert noe, eller lagt merke til spesielle lukter eller lyder. Vi ønsker også å kartlegge hvilke personer som var i lokalet i timen før det begynte å brenne, avslutter Hammer.

Branntomta ved Hunstadsenteret torsdag kveld

Branntomta ved Hunstadsenteret torsdag kveld.

Foto: Sigurd Steinum / NRK