NRK Meny
Normal

Kan ha funnet ferdsskriver eller taleregistrator etter flystyrt

Søket etter de to pilotene svensk politi mener har omkommet, er så langt resultatløst.

Postfly styrtet i Nord-Sverige

Flyet var lastet med fire tonn post som skulle fraktes fra Gardermoen til Tromsø. Like øst for Tysfjord styrtet det i bakken.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Over et døgn har gått siden postflyet styrtet i over tusen meters høyde i det svenske høyfjellet, like øst for grensen til Norge.

Postfly styrtet i Nord-Sverige

Gradestokken har sunket ned mot 30 minusgrader i området.

Foto: Knut Haarvik / NRK
Postfly styrtet i Nord-Sverige

De aller fleste delene fra flyet har samlet seg i et krater, der flyet styrtet.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Det var to personer om bord i flyet, som var på vei med post fra Gardermoen til Tromsø.

De to er ikke funnet, men politiet mener de har omkommet i den voldsomme flystyrten.

I dag er det gjort funn av gjenstander som etter det NRK erfarer, kan være flyets ferdsskriver eller taleregistrator. Bitene er små og kulden har gjort at de er frosne.

I kveld bekrefter svensk politi i en pressemelding at deler av det styrtede postflyets svarte boks er funnet. Delene skal nå undersøkes videre for å finne ut hvilke svar de kan gi.

Har pumpet opp drivstoff

Mannskap fra politiet, havarikommisjonen og den svenske redningstjenesten har i hele dag vært på havaristedet.

Krateret der flyet har styrtet er blant annet tømt for drivstoff. Noe som skal ha bidratt til dagens funn.

– Det har lekket ut mye drivstoff fra flyet som har blitt pumpet opp og fjernet fra stedet, sier kommunikasjonsmedarbeider Maria Jakobsson hos Politiet i Norrbotten.

Hun har ikke selv oversikt over mengden drivstoff, men politiet anslo i går at det lå et sted mellom 100 og 200 liter i krateret. Flybensinen dekket den nederste meteren av det om lag fire meter dype krateret.

– I dag er arbeidsforholdene på stedet gode med klarvær og temperaturer i underkant av 20 minusgrader, sier Jakobsson.

Grafikk med det faktiske flyet som styrtet

HAVARERT: Flyet havarerte ni kilometer fra den norske grensa. Havaristedet mellom innsjøen Akkajaure og den norske grensa, i Lapplandsfjellene.

Foto: Flighttracker24.com (grafikk: NRK)

Har søkt etter flydeler

Politiet og havarikommisjonen er usikker på om flyet var inntakt da det traff bakken. Det er blant annet vanskelig å se spor etter vingene. Derfor har i dag et helikopter gjort søk langs ruten flyet fulgte, på jakt etter vinger eller andre store gjenstander som kan ha løsnet fra flykroppen.

Det har også vært gjort søk med likhunder etter de to pilotene som svensk politi mener er omkommet, men letingen har så langt vært resultatløs.

Alle som jobber på havaristedet må flys med helikopter. Årsaken er at det er et vann mellom basen som er opprettet og havaristedet, som det ikke er trygt å kjøre snøscooter på.

Funnet av norsk jagerfly

Flyet som styrtet er av typen Canadair CRJ-200 og eies av det svenske selskapet West Atlantic. De flyr oppdrag for Posten i Norge. Om bord i flyet var det 4,5 tonn post som skulle til Tromsø.

Flyet sendte ut et mayday-signal klokka 00:20 natt til fredag, før det forsvant fra radaren. De siste radarbildene viste at flyet var 120 kilometer nordøst for Bodø, inne på svensk territorium. Om lag to og en halv time senere fant to norske jagerfly vraket.