Kan gå mot oljekompromiss i LO: – Tror på stort flertall

LO forsøker denne uken å samle seg om hva de mener bør skje med havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Distriktssekretær og stortingsrepresentant Rita Lekang føler seg trygg på utfallet.

Rita Lekang

Rita Lekang håper man lander på et ja til konsekvensutredning denne uka.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Hva skal skje med Lofoten, Vesterålen og Senja de kommende fire årene? Det er tema når LOs politikk skal bestemmes denne uka.

Et tema det knytter seg spenning til. For da flere LO-forbund i fjor tok til orde for å verne store deler av havområdene, ble det full krangel innad i LO.

Resultatet ble at representanter fra ulike industriforbund truet med å bryte med resten av organisasjonen, dersom LO-kongressen gikk inn for vern.

I dag skal saken diskuteres under LO-kongressen, før den fredag skal opp for avstemming.

Fiskebåt på vei inn til Røst

Fiskebåt på vei inn til Røst i Lofoten.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Tror på flertall

Rita Lekang, distriktssekretær for LO i Nordland og stortingskandidat for Arbeiderpartiet i samme fylke, føler seg trygg på at partiet sitt kompromiss får flertall også under LO-kongressen.

Det innebærer i så fall at området Nordland VI åpnes for konsekvensutredning mens beslutningene for områdene Nordland VII og Troms II utsettes.

– Jeg mener ut fra slik jeg kjenner saken, at vi kommer til å få et relativt stort flertall for dette, sier Lekang til NRK.

Vil ikke forskuttere

LOs største forbund Fagforbundet har på sin side tatt til orde for mer vern.

Mette Nord, portrett

Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Foto: Hedvig Bjørgum

Leder Mette Nord sier det er viktig at LO klarer å samle seg, men vil ikke svare på om Aps kompromiss er spiselig for dem nå.

– Nei, nå skal kongressen drøfte og debattere dette på selvstendig grunnlag, så skal vi se hvordan vi skal lande dette vedtaket.

Ingen fra Fellesforbundet hadde i går mulighet til å stille til intervju, men i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte sa Fellesforbundet blant annet:

– Det er beklagelig at frykt for oppdatert kunnskap har tvunget fram en endret holdning rundt LoVeSe. Kompromisset foreslått fra Arbeiderpartiets sentralstyre fremstår som det absolutte minimum og kan ikke bli ytterligere svekket.

Kaller det et «falsk kompromiss»

Ingrid Skjoldvær, leder for Natur og Ungdom, håper det ikke åpnes for noen konsekvensutredning i denne perioden.

Ingrid Skjoldvær

Ingrid Skjoldvær, leder for Natur og Ungdom.

Foto: Maria Birkeland Olerud / Natur og Ungdom

– Mange av forbundene har tidligere gått ut med tydelig støtte for et oljefritt Vesterålen, Lofoten og Senja og vi håper at de ikke vil bytte det vekk for et falskt kompromiss.

– Det å åpne noen av de aller mest sårbare områdene vi har utenfor Røst for oljeboring kaller jeg et falsk kompromiss nettopp fordi det vil bety å utsette 6500 arbeidsplasser innenfor fiskeri og reiseliv for stor risiko.

– Hva tenker dere om en eventuell splittelse i LO?

– Det vil være veldig synd. Det er ikke snakk om å verne alle de norske havområdene for oljeboring, det er snakk om å verne en liten del på norsk sokkel, sier Skjoldvær.