Hopp til innhold

Kan få millionstøtte: – Dette hadde vi ikke drømt om

Dersom Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja får det de er forespeilet, kan de få million-støtte fra statsbudsjettet.

Folkeaksjonen

Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja kan få 2,4 millioner i statsstøtte. Fra venstre: Wenche Cumming og Bente Lorentzen.

Foto: Silje Helene Nilsen

Lørdag hadde Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja landsmøte på Sortland. Via videooverføring hadde miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) en hyggelig overraskelse til Folkeaksjonen.

Dersom det går gjennom statsbudsjettet i morgen, kan Folkeaksjonen få tildelt 2,4 millioner kroner i støtte. Leder Bjørn Kjensli jubler over forslaget.

– Han sa han hadde en gladnyhet til oss. 2,4 millioner var noe ingen av oss hadde turt å håpe på. Det er en helt fantastisk nyhet. Dette har vi håpet på i tre år, men vi hadde ikke drømt om å få så mye. Jeg tror det kom som et sjokk på alle, sier Kjensli.

– Nødt til å tenke annerledes

I regjeringsforhandlingene mellom de borgelige partiene ble Lofoten, Vesterålen og Senja vernet for de neste fire årene. Til tross for at miljøbevegelsen jubler over utsettelsen av konsekvensutredningen, kommer ikke Folkeaksjonen til å ligge på latsiden av den grunn.

– Støtten kommer til å endre vår økonomiske situasjon drastisk. Nå kan vi jobbe videre på en helt annen måte og gjøre en mye mer profesjonell jobb. Tidligere har vi vært avhengige av folk som jobber frivillig. Nå har vi mulighet til å gi lokallagene støtte til en minimumsaktivitet de ikke har hatt tidligere.

Kjensli forteller at organisasjonen tidligere har hatt budsjett på rundt 700-800 000 i året og var avhengige av organisasjoner, medlemskontingenter og penger fra fylkeskommunen. Med nesten tre ganger så mye i støtte kreves det planlegging.

– Vi må vente til vi har fått god tid til å tenke oss om. Vi er nødt til å tenke annerledes slik at dette ikke blir en kortsiktig investering.

Jobber mot kommunevalget

En utsettelse av konsekvensutredningen gjør at Folkeaksjonen kan konsentrere seg om andre ting.

– Vi kan ikke ødelegge seieren med å si at nei, dette betyr ingenting, vi må jobbe på samme måte som før. Nå må vi følge med på sektoren og overvåke det som skjer.

Frem mot kommunevalget i 2015 vil Folkeaksjonen jobbe aktivt for å påvirke både lokale og regionale politikere.

– De er nødt til å justere seg i takt med politikken nasjonalt. Et stort flertall er i mot oljeboring, men dette kommer ikke til uttrykk gjennom valg da det også er andre ting som spiller inn.

Frykter synkende medlemstall

Bjørn Kjensli

Avtroppende leder i Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Bjørn Kjensli, er positivt overrasket over SVs forslag til million-støtte

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Lederen legger ikke skjul på at han frykter medlemstallene i Folkeaksjonen vil synke etter utsettelsen av konsekvensutredningen.

– Medlemstallene sank etter mars 2011, hvor 1000 medlemmer hoppet av. Vi har nå klart å hanke inn disse igjen, men 1.oktober var medlemstallene lavere enn noen gang.

Kjensli påpeker at saken de jobber for, en varig løsning på et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, fortsatt er like god.

– Det er det folket ønsker, selv om vi er i en fredsperiode nå med lite konflikter og ting som mobiliserer folk. Vi må være interessante for befolkningen og bli bedre på å få ut god informasjon raskere.

Vi ønsker at nye, bærekraftige næringer kan utvikler seg, og vi ønsker å heie på alle prosjekter både lokalt, regionalt og nasjonalt som vi mener er fornuftige, og som gjør at folk fortsetter å være interessert i miljøpolitikk.

– Det viktigste er fisken

I tillegg til jubel over forslag til millionstøtte, fremtidig planlegging og justering av plattform, ble det valgt nytt styre i Folkeaksjonen. Bente Lorentzen ble valgt som ny leder, og Vågard Erdahl Nyaas fortsetter som nestleder.

Også Venstres nestleder og nyutpekt leder for Olje-, energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen, var til stede.

– Nå må det jobbes disse fire årene, for krefter vil at feltet utenfor her skal åpnes. Den viktigste grunnen for at det ikke skal bli oljeaktivitet utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja er fisken i havet, sier han til Bladet Vesterålen.

Feirer seieren

Selv om det er mye jobb i tiden fremover for Folkeaksjonen, minner den avtroppende Folkeaksjon-lederen om at det er viktig å roe litt ned.

– Vi feirer seieren, ikke bare en utsettelse. Vi står i en kamp mot krefter både i vårt samfunn og internasjonalt. Vi feirer at vi, fiskarlagene og andre organisasjoner står opp mot de politiske kreftene. Dette er større enn folk tror, og jeg tror at diskusjonene om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja kommer til å stå i historiebøkene, sier Kjensli.