NRK Meny
Normal

Nå kan vaksineskadde Thea (8) få høyere erstatning

Personskadeforbundet krever lovendring slik at unge som skades av vaksiner eller i trafikken behandles på samme måte som voksne.

Thea Lovise Strand sover i 13-14 timer hvert døgn

Etter at Thea tok fikk narkolepsi sov hun i perioder mer enn 18 timer i døgnet, forteller pappa Per Kristian Strand.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Like etter at Thea Strand (8) ble vaksinert mot svineinfluensa i 2009, fikk den da tre år gamle jenta kraftig influensa. Etter noen dager med kraftig feber ble hun frisk, men hun ville bare sove.

Per Kristian Strand følger datteren Thea Lovise på skolen

Thea må hentes og bringes til skolen hver dag. Her sammen med pappa Per Kristian.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Per Kristian Strand

Per Kristian Strand er pappaen til Thea. Han og kona bruker mye tid på å legge til rette forholdene for Thea.

Foto: Bente H. Johansen / NRK
– Den lille jenta vår gikk fra å være sprudlende, livlig og glad, til innesluttet og trøtt. I perioder sov hun mer enn 18 timer i døgnet, fortalte Theas far Per Kristian Strand til NRK tidligere i år.

I årene etter den omstridte massevaksineringen mot svineinfluensa i Norge, har rundt 60 barn og unge fått diagnosen narkolepsi etter at de vaksinerte seg. Totalt har 422 personer meldt inn skader som dreier seg om svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Men erstatningssummene de yngste blir tilbudt er langt lavere enn det voksne blir gitt og nå krever Personskadeforbundet LTN lovendring og like vilkår uansett alder.

For Theas foreldre har ventetiden vært lang.

– Det er godt å høre at det blir tatt tak i det. Det er veldig unødvendig at det har gått så lang tid før dette i det hele tatt har blitt en agenda, sier Per Kristian Strand.

Forventer endringer

Per Oretorp i Personskadeforbundet
Foto: Tonje Grimstad / NRK

Etter å ha kjempet mot urettferdige konsekvenser av dagens skadeerstatningslov siden 1992, øyner Personskadeforbundet LTN nå håp om bedre erstatningsordninger for barn under 16 år.

Etter gjentatte henvendelser får de i dag møte justisdepartementet og barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet for å fremme sitt krav om lovendring.

– Vi forventer at begge departementene nå tar inn over seg det akutte behovet det er for en lovendring når det gjelder barns rett til erstatning, sier assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN, Per Oretorp til NRK.

Han mener dagens regelverk slår helt feil ut.

– Barn som blir skadet i trafikken eller under helsebehandling før de fyller 16 år, har en manglende rett til erstatning. De har ikke det samme rettsvernet når det kommer til erstatning, som det voksne har. Det gjelder både vaksineskadebarn og barn som blir skadet i terrorhandlinger og trafikkulykker.

Støtte fra forsikringsbransjen

Ifølge Oretorp er det mange som er enige i at lovverket har utilsiktede virkninger slik det er i dag, og ønsker en endring, og han trekker særlig fram forsikringsbransjen.

– De vil tape på en lovendring, men selv de ønsker å få til en forandring. De ser at kundene deres som blir skadet før fylte 16 får en langt lavere erstatning enn hva de skulle hatt om de ble vurdert som voksne.

Per Kristian Strand er forsiktig optimist i forkant av møtene.

– Det er ikke så lett å få gjennom slike krav. Det har vært mye publisitet og håndfaste bevis på at kravet er betinget, så jeg håper de når fram. Hvis ikke vil vi som står i slike saker gå sammen og påvirke så godt vi kan.

Thea Lovise Strand (8) fikk narkolepsi etter svineinfluensavaksinen, og trenger hvert døgn flere doser av det narkotiske stoffet GHB – også kalt «dødsdop».
17 år gamle Jens ble så syk av svineinfluensavaksinen at han ikke klarte å fullføre ungdomskolen og er i dag delvis ufør.