Kamp om Rønvikjordene

Det kan bli økologisk gårdsdrift på de omstridte Rønvikjordene i Bodø, men kommunen vil heller bygge bolighus.

Rønvikjordene

STOR INTERESSE: Fylkesråd Marit Tennfjord ble tett fulgt av rautende firbente da hun besøkte Rønvikjordene i dag.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Nordland fylkeskommunene søker nå etter bønder som vil drive økologisk melkeproduksjon på Rønvikjordene i Bodø. Det meste av jordene vil behøves for at 40 kyr skal produsere økologisk melk.

Interessen for fylkesråd Marit Tennfjord sitt budskap var tilsynelatende svært stor ute på Rønvikjordene i formiddag. Hun ble tett fulgt av rautende firbente. Men å finne noen som vil drive økologisk melkeproduksjon på en av Nord-Norges største landbrukseiendommer kan likevel bli vanskelig.

– Til og med kronprinsparet hadde problemer med å finne folk. Men samtidig er dette en unik mulighet for de rette, sier fylkesråd Marit Tennfjord

Rønvikjordene ligger nesten midt i Bodø og gårdsdriften her har lenge vært omstridt. Bodø kommune ønsker å bruke området blant annet til boligbygging. Og nå skal økologisk landbruk ifølge fylkeskommunen være med å bevare jordene, men kommunen skal også få sitt.

Tom-Cato Karlsen

DÅRLIG IDÉ: Det sier Frp's Tom-Cato Karlsen om økologisk landbruk på Rønvikjordene.

Foto: Knut Rindahl / NRK

En dårlig idé mener Frp, som ikke vil ha kalver og kyr midt byen.

– Jeg mener Rønvikjordene burde bli en del av en planlegging for Bodø by som et areal man kan benytte seg av. Både til bolig- og fridtidsformål, men også industriformål. Og at man ser på alternative plasser utenfor Bodø, dersom ønsker å drive landbruk. Det sier Frp sin gruppeleder i bystyret i Bodø, Tom-Cato Karlsen.

Men for de som ønsker å drive økologisk landbruk, og som ikke vil bo på landet kan utspillet fra fylkeskommunen vær en sjelden mulighet.

Marit Tennfjord

URBANE VERDIER: Marit tennfjord mener Rønvikjordene representerer store muligheter for Bodøs befolkning.

Foto: Knut Rindahl / NRK

– Du kan gå på kulturhuset når det er ferdig og så kan du gå hjem og melke kyrne. Det finnes masse muligheter for å benytte seg av disse urbane verdiene, sier fylkesråd Marit Tennfjord.