NRK Meny
Normal

Lot kalv gå med stramt tau rundt halsen i flere uker, nå er bonden anmeldt

Mattilsynet har anmeldt en bonde til politiet for brudd på dyrevernsloven etter at han lot en kalv gå med stramt tau rundt halsen i flere uker.

Kalv gikk i ukesvik med stramt tau i halsen

STORE SKADER: Det var et grufullt syn som møtte veterinærene på gården i Vesterålen. Kalven hadde gått i flere uker med et stramt tau rundt halsen, og hadde store sår. Her er kalven bedøvet.

Foto: Mattilsynet

– Bonden har handlet grovt og bevisst uaktsomt ved å ha unnlatt å hjelpe kalven, sier førsteinspektør Karl Erik Birkeland i Mattilsynet i Vesterålen til NRK.no.

Da Mattilsynet veterinærer ankom gården i Vesterålen var kalven ute på beitet sammen med andre kyr.

– Den var svært tungpustet, sky og urolig. Kalven måtte bedøves med bedøvelsesgevær før vi kunne undersøke den.

Kalv gikk med stramt tau rundt halsen i flere uker i Vesterålen

Kalven har fått behandling for sårene, og har ifølge Mattilsynet gode sjanser til å overleve.

Foto: Mattilsynet

Kalv gikk med stramt tau rundt halsen i flere uker i Vesterålen

Her er tauet som var surret to ganger rundt kalvens hals.

Foto: Mattilsynet

Tauet lå to ganger rundt dyrets hals, og hadde skåret seg dypt inn i nakken og halsen. Sårene var to centimeter dype og det var illeluktende væske, puss og skorper i og rundt sårene. Sårene hadde også tiltrukket seg fluer, heter det i Mattilsynet rapport.

Mattilsynet mener at bonden umulig kunne unnlatt å oppdage at kalven led.

– Tauet var godt synlig selv på avstand. Beitet ligger like ved bondens bolig, slik at han enkelt kan ha tilsyn med dyrene, sier Birkeland.

Veterinæren er ikke i tvil om at tauet har vært plagsomt og smertefullt for dyret.

– Kalven er blitt utsatt for store, unødvendige lidelser ved at bonden ikke kontaktet veterinær tidligere. Siden det er snakk om et ungt dyr i vekst vil tauet ha blitt strammere etter hvert som dyret har vokst.

Anmeldt til politiet

Nå er gårdbrukeren fra Vesterålen anmeldt til politiet for brudd på dyrevernsloven.

– Han har forsømt sin plikt til å beskytte dyret mot lidelser og gi det nødvendig behandling. Etter vår vurdering har kalven blitt utsatt for mye stress og store lidelser. Nå er det opp til politi og påtalemyndighet vurdere hva slags reaksjon dyreeier bør få, sier Birkeland.

– Ville ikke plage veterinær

Førsteinspektør Karl Erik Birkeland i Mattilsynet i Vesterålen

Førsteinspektør Karl Erik Birkeland i Mattilsynet i Vesterålen sier kalven har vært utsatt for store smerter og stress.

Foto: Mattilsynet

Ifølge dyreeier hadde kalven gått med tauet rundt halsen i minst fire uker. Ifølge Mattilsynets rapport hadde bonden forklart at det var han selv som hadde festet tauet rundt halsen på kalven i forbindelse med flytting av dyrene mellom to beitearealer.

– Dyret hadde slått seg vrang og rykket i tauet slik at tauet ble kappet av. Siden hadde dyret gått med tauet, har dyreeieren forklart ifølge Mattilsynets rapport.

Bonden skal ha innsett at han burde ha kontaktet veterinær tidligere, men forklarte at han hadde kviet seg for å kontakte veterinær for ikke å plage dem med denne saken.

Mattilsynet ser ikke bort fra at dyreeieren har unnlatt å kontakte veterinær for å spare penger.

– Dette kan vi ikke vite sikkert, men vi mener det er sannsynlig at han kan ha hatt et økonomisk motiv ved ikke å tilkalle veterinær, i håp om å spare utgifter til behandling. Det mener vi er skjerpende i saken, ifølge Mattilsynet.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.