NRK Meny
Normal

Kalte Sp-topp «bondeknøl»: – Langt over grensen, mener valgforsker

«Takk gud for at den bondeknølen faen ikke ble ordfører», skrev bystyrekollega fra Venstre på Facebook etter at Senterpartiet i Bodø byttet side etter kommunevalget. – Langt over grensen for god folkeskikk, sier valgforsker.

Ingrid Lien (Sp) under valgnatta i Bodø

– Venstrepolitiker Terje Cruickshank lager et arnested for søppel på Facebook. Signaleffekten er ikke heldig, sier Sp-topp Ingrid Lien i Bodø, her fra valgnatta 14. september.

Foto: Tom Melby / Avisa Nordland

I fire år har Høyre, Frp, Venstre og Senterpartiet sittet med makten i Bodø. Da Senterpartiet og Miljøpartiet De grønne kom på vippen etter valget, skal Høyre-ordfører Ole Hjartøy ifølge Avisa Nordland ha tilbudt ordførerjobben til Senterpartiet for å sikre fortsatt borgerlig styre.

Da Senterpartiet takket nei og gikk over til sosialistisk side, kokte det over for Venstre-politiker Terje Cruickshank.

På Facebook-siden «Bodø – politisk debatt» kom han ifølge Bodø Nu med følgende utblåsing mot sin tidligere samarbeidspartner:

Takk gud for at den bondeknølen faen ikke ble ordfører. Da hadde jeg meldt meg inn i Rødt!!!! Respekt for at hun litt kjenner sin begrensning.

Terje Cruickshank på Facebook

Angrer ikke

Terje Cruickshank, som er bystyrerepresentant for Venstre.

KOKTE OVER: Bystyrerepresentant Terje Cruickshank sier det kokte over da han kalte politikerkollegaen bondeknøl på Facebook.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Facebook-meldingen er nå slettet, men Venstre-politikeren står fast på at han er skuffet over det han kaller et svik. I dag meldte han seg ut av Venstre.

– Det var en sleivete karakteristikk. Jeg er ingen god representant på sosiale medier. Jeg lar meg altfor lett provosere, sier Terje Cruickshank.

Vil kontakte jurist

Sp-topp i Bodø Ingrid Lien sier hun vil kontakte en jurist for å få vurdert utsagnet fra sin tidligere bystyrepartner.

– Hva er greit og hva er ikke lov på sosiale medier? Jeg vil be om råd i denne saken.

Lien synes det er ekstra ille at utsagnet kommer fra en politiker til en annen.

– Vi er kolleger. I en hvilken som helst annen jobb ville man ikke tolerert at en kollega skrev noe sånt.

Cruickshank sier han ser fram til en juridisk vurdering av Facebook-innlegget.

– Jeg mener «bondeknøl» er innenfor det man kan kalle en Senterparti-politiker. Derfor skal det bli interessant å få en juridisk avklaring, sier han.

– Langt over grensen

Signe Bock Segaard

Valgforsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Ingrid Lien får støtte fra valgforsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning.

– Jeg vil ikke bruke begrepet mobbing, men dette er langt over grensen for hva man skal tolerere i lokalpolitikken. Det er ingen tvil om at det stilles større krav til folkevalgte i et lokalsamfunn, sier hun til NRK.

Kvinner mer utsatt

Valgforsker Signe Bock Segaard sier sosiale medier har bidratt til økt fokus på ordbruken i den politiske debatten. Hun leder et prosjekt om kvinner i lokalpolitikk, og har besøkt flere kommunstyrer.

– Den tøffe tonen i lokalpolitikken er blant flere årsaker til at kvinner melder pass. Tonen kan være ganske hard, og det får flere konsekvenser. Mange kvier seg til å ta ordet på kommunestyremøtene. Til syvende og sist får det konsekvenser for rekrutteringen til politikken og for debatten i politiske prosesser.

Hun mener at ordbruk og debattklima bør være tema i de politiske partiene og kommunestyret.

For første gang i historien får Bodø både kvinnelig ordfører og varaordfører.

Synne Bjørbæk blir ny varaordfører, mens Ida Pinnerød blir ny ordfører i Bodø.